SARAJEVO

Općina Vogošća besplatno nudi parcele za sjetvu

Nastojat ćemo da u narednom periodu pružimo podršku svim poljoprivrednim proizvođačima i sugrađanima koji su zainteresirani za sjetvu, rekao je Smajić

Smajić: Nabavka dodatnog sjemenskog materijala. Fena

Avaz.ba / Fena

9.4.2020

Općinsko vijeće Vogošća donijelo je odluku kojom zakupce poslovnih prostora i javnih površina oslobađa od plaćanja sve dok traje zabrana rada.

- Za zainteresirane sugrađane, Općina Vogošća besplatno je stavila na raspolaganje sve općinsko zemljište onima koji nemaju svog zemljišta, a žele nešto posijati – kazao je danas načelnik općine Vogošća Edin Smajić na pres-konferenciji Vlade KS.

Iako je već podijeljen sjemenski materijal u vrijednosti većoj od 23.000 KM, Smajić je kazao da je u toku procedura nabavke više tog materijala u vrijednosti od 15.000 KM.

- Nastojat ćemo da u narednom periodu pružimo podršku svim poljoprivrednim proizvođačima i sugrađanima koji su zainteresirani za sjetvu – naglasio je on.


Vogošća: Zgrada (lijevo) čiji su stanari bili u karantinu. Avaz

Podsjetio je da je u Vogošći 108 osoba izašlo iz izolacije, a još 33 su u izolaciji. Prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je 26. marta, a nakon provedene ankete, 24 sata u karantinu su bili svi stanari zgrade dok nije utvrđeno ko je nosilac virusa.

- Naša sugrađanka je u bolnici i osjeća se dobro – kazao je on i dodao da je u proteklih 48 sati urađeno još 30 testiranja na koronavirus, a rezultati su pokazali da je još jedna osoba zaražena.


Spremno dočekali pandemiju

Smajić je naveo da se radi o ženskoj osobi koja je živjela sama i bila je u izolaciji od 20. marta, poštovala je sve mjere izolacije, a trenutno je smještena u izolatorij i nema većih problema.

Podsjetio je da je Općina Vogošća spremno dočekala pandemiju koronavirusa uz poštivanje svih naredbi kriznih štabova Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

On je danas na online konferenciji naveo da je nabavljena sva oprema za dezinfekciju i zaštitu, a posebno Dom zdravlja, koji je time osiguran za izvršenje svih zadataka i propisanih procedura.

Ulice dezinficirane

Za socijalno ugrožene i bolesne osigurana su higijenska sredstva, a organizacije civilnog društva dostavljaju im potrebnu pomoć u hrani i lijekovima.

Urađena je dezinfekcija svih ulica i javnih površina, ulaza u zgradama, a te aktivnosti provodit će se i dalje.

Izrazio je nadu da će uspjeti amortizirati probleme koji se očekuju nakon okončanja krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.