SAOPĆENJA Poručuju da neće proći nikakve ucjene

SDA daje punu podršku Novaliću u vezi sa postizanjem aranžmana sa MMF-om

Podsjećaju da je premijer Novalić, kao član Fiskalnog vijeća, već potpisao Pismo namjere, kojim se omogućava povlačenje sredstava MMF-a

Avaz.ba / Fena
10.04.2020 13:56

SDA: Novac od MMF-a neophodan je Bosni i Hercegovini

Foto: Arhiv

Stranka demokratske akcije (SDA) daje punu podršku premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i njegovim aktivnostima u vezi sa postizanjem aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- Nikakve ucjene i obmane u vezi s raspodjelom sredstava, kojima ovih dana svjedočimo, ne mogu i neće proći. Neprihvatljiv je i pokušaj da se u aranžman sa MMF-om uključe kantoni, što zagovaraju HDZ i njihov ministar u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda - navodi se u saopćenju.

  • Pozvali članove Fiskalnog vijeća iz HDZ-a da prestanu sa politiziranjem
    Pozvali članove Fiskalnog vijeća iz HDZ-a da prestanu sa politiziranjem Foto: Arhiv

Podsjećaju da je premijer Novalić, kao član Fiskalnog vijeća, već potpisao Pismo namjere, kojim se omogućava povlačenje sredstava MMF-a te da su to učinili i predstavnici s državnog nivoa i iz entiteta RS.

- Novac od MMF-a neophodan je Bosni i Hercegovini, svim njenim narodima i građanima. Zbog toga pozivamo članove Fiskalnog vijeća iz HDZ-a da prestanu sa politiziranjem, da stave svoje potpise na aranžman i omoguće da bh. ekonomija dobije prijeko potrebna sredstva. Također, HDZ i Bevanda trebali bi znati da po Ustavu ne postoji nikakav "tehnički mandat" premijera Federacije. To što je Vlada FBiH iz prošlog mandata nastavila da radi u istom sastavu, posljedica je upravo odbijanja HDZ-a da se završi formiranje vlasti u FBiH po rezultatima posljednjih izbora. Da se to i desilo, Novalić bi ponovo bio premijer, kao što je i sada - poručuje SDA.

Komentari

NA VRH