SRAMOTNO

Vlast krije da nema rješenje za borce!

E. Trako

8.8.2018

Federalna vlast krije da još nema rješenje za demobilisane borce koji mjesecima protestiraju, gladuju po ulicama i dižu ruku na sebe.

Za razvlačenje pameti braniocima njihovi predstavnici okrivljuju prvenstveno Stranku demokratske akcije, odnosno premijera iz njenih redova Fadila Novalića, boračkog ministra Salku Bukvarevića i brojne SDA parlamentarce.

Igra mačke i miša

Iako su obećali da će riješiti njihove probleme, odnosno usvojiti Zakon sa tri osnovne stavke koje demobilisani borci i veterani rata od početka ističu, to se tačno dva mjeseca prije  izbora nije dogodilo. Očigledno je da se vlast igra s borcima mačke i miša raznim proceduralnim začkoljicama. 

Dok borci prijete masovnim blokadama i stvaranjem haosa širom Federacije, sve je manje šanse da se izađe u susret njihovim zahtjevima. Pogotovo nakon i upozorenje MMF-a da bi usvajanje boračkog zakona sa zamišljenom finansijskom konstrukcijom u pitanje moglo dovesti finansijsku stabilnost FBiH!

Zbog nejasne situacije sa ovim zakonskim rješenjem MMF je otkazao narednu tranšu od 38 miliona eura. Kako je rečeno medijima, MMF se ne protivi usvajanju novog zakona o boračkim pitanjima, ali upozorava da trenutni prijedlog ne zadovoljava njihove standarde.

- Troškovi koji su nam predstavljeni od 14 miliona KM će biti mnogo viši. Govorimo o nekoliko stotina miliona maraka. To će onemogućiti vlasti da novac troše na primarne potrebe poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Druga oblast za koju smo posebno zabrinuti je da ne postoji registar veterana u Federaciji. Šanse za prevare i korupciju su sada čak i veće – kazao je Francisko Parodi (Francisco), rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Uprkos toj činjenici, ni Novalić ni Bukvarević nemaju hrabrosti izaći pred demobilisane borce, koji su davno izgubili strpljenje.

Svjesni su toga i poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Nasir Beganović, šef Kluba Saveza za bolju budućnost BiH, kaže za naš list da su ministar i premijer najodgovorniji za sve što se događalo i što će se događati s borcima.


Beganović: Sve prebacili na Parlament

- Zbog nedostatka znanja, vizije i hrabrosti ministra Bukvarevića i premijera Novalića došli smo u situaciju da danas imamo s jedne strane opravdane zahtjeve boraca, a s druge strane također opravdano upozorenje MMF-a. Odgovor na pitanje šta i kako dalje treba tražiti od Vlade FBiH. Dakle, ovaj dvojac SDA je obavezan i dužan javnosti saopćiti i stav MMF-a i napraviti proračun koliko će koštati ovaj zakon. Bojim se da ishitrenim ad hoc rješenjima ne uništimo Federaciju - stava je Beganović.

Da je vlast dotjerala cara do duvara, pokazuje i evidentna šutnja ministra i premijera. Do sada su demobilisani borci optuživani da su njihovi protesti ispolitizirani, da rade po naređenju određenih političkih centara, ali sada je MMF stvari nazvao pravim imenom.

- Nemoguće je da Federacija sama plaća naknade za borce - kaže bivši borački ministar Zukan Helez.

Dodaje da taj teret treba rasporediti i na općine, kantone i poslodavce.

Cara do duvara

- Nema nigdje u svijetu da parlament sam traga za zakonima i rješenjima. To je posao vlade i resornog ministra. Zašto je Bukvarević ministar, zašto prima plaću, on je četiri godine gledao te borce i ništa nije uradio - ističe poslanik SDP-a.

Ni Beganović ni Helez ne vjeruju da će biti udovoljeno zahtjevima boraca do kraja mandata ove vlasti.

Osnovni zahtjevi

Tri osnovna boračka zahtjeva su objava registra, usvajanje boračkog dodatka i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja.

Helez: Federacija ne može sama

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.