SARAJEVO

Reis Kavazović prošetao Baščaršijom: Borba će trajati dugo

Na nadležnima je odgovornost da pomognu privrednicima i građanima da prebrode nadolazeću ekonomsku krizu

Danas nakon džuma-namaza. MINA

Avaz.ba

10.4.2020

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je nakon džume-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu koju je predvodio njegov zamjenik prof. dr. Enes ef. Ljevaković, prošetao Baščaršijom u pratnji predsjednika Sabora IZ u BiH Safeta Softića.

U izjavi za Agenciju MINA reisu-l-ulema je kazao da je ohrabren stepenom odgovornosti koju su građani Sarajeva, ali i čitave Bosne i Hercegovine, pokazali u pridržavanju instrukcija nadležnih organa uvedenih s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

- Očito je da će borba sa ovim virusom trajati dugo i da nam se prije svega valja pobrinuti da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, ali je vrijeme da počnemo svi zajedno planirati postepeni povratak u svakodnevicu. Na nadležnima je odgovornost da pomognu privrednicima i građanima da prebrode nadolazeću ekonomsku krizu, ali je i na svima nama da, prije svega sami sebi, a onda i drugima, pokušamo pomoći. Trebamo u narednom periodu pokazati solidarnost kako bi se pomoglo najugroženijima. 


Reis Husein ef. Kavazović. Arhiv

Politike će morati osigurati da se onima koji imaju velika primanja iz budžeta ili javnih fondova ona smanje, a da počnu od sebe i u tome budu primjer, i da se ako je potrebno povećaju izdvajanja onima koji su na prvoj liniji odbrane od ove bolesti. Morat će se podijeliti teret krize sa realnim sektorom, malim poduzetnicima, zanatlijama i onim granama privrede koje su najviše pogođene. To će zahtijevati odricanja, ali to i jeste kušnja o kojoj govorimo da smo pred njom ovih dana - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Tokom dana reisu-l-ulema se konsultovao sa više stručnjaka iz različitih oblasti medicine, epidemiolozima i članovima Kriznog štaba kako bi pomogli Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u izradi protokola kojim bi se osiguralo postepeno vraćanje vjerskog života u džamije, naročito tokom ramazana, ako se za to steknu uslovi.

- Sada je već izvjesno da se život neće preko noći vratiti u normalu i svi ćemo se morati naviknuti da živimo s mjerama zaštite koje će trajati neko vrijeme. Ovo je prilika da svi, pa i vjerske zajednice, pokažu svoju odgovornost - zaključio je reisu-l-ulema, nakon što je kratko razgovarao i sa vlasnicima i uposlenima u nekoliko radnji koje su prema instrukcijama nadležnih organa bile otvorene danas u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.