REAKCIJE

Dr. Drljević: Obdukcije se moraju raditi!

Problem se može riješiti s Kriznim štabom Federacije, koji treba da osigura jednu prostoriju izvan medicinske ustanove i zaštitu kakvu imaju hirurzi u salama

Dr. Harun Drljević: Mnogo je teže organizirati operaciju. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz. ba

11.4.2020

Nakon skandaloznog istupa doktorice Aleksandre Đuran na jednoj televiziji i šokantnih tvrdnji "da ona neće raditi obdukcije onih za koje se smatra da su umrli od koronavirusa" kao razlog navodeći "da obdukcione sale nisu adekvatno opremljene te da postoji opasnost da se inficira tim od četiri čovjeka koji to moraju raditi", uslijedile su oštre reakcije, prvo Ljekarske komore Kantona Sarajevo a onda i drugih ljekara. 

Prim. dr. Harun Drljević, predsjendik Ljekarske komore Federacije BiH za "Avaz" je kazao da se obdukcije moraju raditi. 

- Kao što se mora raditi ljekarski, tako se mora raditi i svaka vrsta ljekarskog posla. Cijenim to što ljudi koji rade određene poslove, insistiraju na svojoj zaštiti i to je uredu, ne treba zamjerati, ali se, isto tako, i obdukcije moraju raditi kao što se pacijenti moraju pregledati - kaže Drljević. 

Privremena sala

Prema njegovim riječima, u ovoj situaciji može se improvizirati baš kao što se to činilo u ratu te osposobiti privremenu salu koja je izvan medicinske ustanove i raditi s istom zaštitom kao što je imaju ljekari koji rade u operacionim salama. 

- Mnogo je teže osigurati operaciju zaraženog pacijenta, tamo imate aparat za anesteziju, instrumente, instrumentarku, anestetičara, anesteziologa… nego za obdukciju i pacijenta koji ne diše, ne kašlje, ne kiše… - kaže Drljević, koji je, inače, i ratni hirurg.


Harun Drljević. Arhiv

Otvoreno poručuje da se nepotrebno digla prašina i da se bez pretjerane polemike obdukcije trebaju i moraju raditi.

- Obdukcije se, definitivno, moraju raditi, isto kao što se pacijenti moraju pregledati, isto kao što izolatoriji moraju raditi. Svako mora raditi svoj posao! Ne mogu se osigurati optimalni uvjeti koje traže kolege, ali se mogu stvoriti uvjeti koji su zadovoljavajući u tom momentu - poručuje Drljević.

Komentirajući televizijski istup sarajevskog patologa Aleksandre Đuran, u kojem je kazala da neće raditi obdukcije onih za koje se smatra da su umrli od koronavirusa, jer smatra da obdukcione sale nisu adekvatno opremljene te da postoji opasnost da se inficira tim od četiri čovjeka koji to moraju raditi, Drljević ističe da ne mogu dobiti zaštitu kakvu očekuju.


Improvizirani uvjeti

- Ne mogu dobiti zaštitu kakvu očekuju, ali se moraju stvoriti improvizirani uvjeti za obdukciju. Ne može se ne raditi, svako mora raditi. Legitimno pravo patologa je da traže medicinsku zaštitu, ali obdukcije se trebaju raditi. To je problem koji se može tehnički riješiti s Kriznim štabom Federacije, koji treba samo da osigura jednu adekvatnu prostoriju izvan medicinske ustanove i zaštitu kakvu imaju hirurzi u operacionim salama i ništa više - podvukao je dr. Drljević, koji smatra da je potpuno nepotrebno došlo do jednog sukoba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.