BLAGDANI

Katolici širom svijeta danas slave Uskrs

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje

Najveći kršćanski praznik. Ilustracija

Avaz.ba

12.4.2020

Katolici u cijelom svijetu danas slave Uskrs, najveći i najstariji kršćanski blagdan koji se slavi u spomen na Kristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

U zapadnom kršćanstvu priprema za Uskrs je korizma. Ona traje četrdeset dana i obilježena je mirovanjem, tišinom, kajanjem, postom i razmišljanjem o Kristovom životu, posebno o muci i smrti na križu. Sedmica prije Uskrsa naziva se Velikom sedmicom. On je vrhunac korizme, a započinje Cvjetnicom, nedjeljom muke Gospodnje, kada se slavi Isusov ulazak u Jerusalem. Tada se u crkvu nose grančice na blagoslov/posvetu.

Tokom cijele korizme naročito je intenzivirana pobožnost Križnoga puta koja se održava svakoga petka u večernjim satima, a u mnogim mjestima Križni put se u velikoj procesiji održava upravo na Veliki petak.

Najveći kršćanski praznik. Ilustracija

Središnji je dan Velike sedmice, Veliki petak, dan na koji je Isus umro na križu. Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na Veliki petak ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simboliziraju Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmišljajući o Isusovoj muci. Post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Ne jede se meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine, a dopušten je jedan cjeloviti obrok.

Obzirom na trenutnu pandemiju koronavirusa koja je širom svijeta zarazila više od milion i 700 hiljada osoba, zabranjeno je okupljanje i kretanje. Ipak, kako su ranije najavili iz Vatikana, po prvi put u historiji Papa Franjo će predvoditi uskršnju misu bez vjernika

Međutim, zajednička proslava je moguća, ako se uzmu sva tehnološka pomagala te organizirati i virtuelno slavlje sa porodicom uz maksimalno poštivanje propisanih mjera i čuvanja zdravlja.

Redakcija "Dnevnog avaza" želim svim katolicima sretan i blagoslovljen Uskrs, uz želje da ga provedene u zdravlju, sreći, miru i blagostanju, uz naravno još apeliramo maksimalno pridržavanje propisanih mjera.

Ostanite kod kuće i čuvajte zdravlje sebe i svojih najmilijih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.