GORAŽDE

Bit će testirani svi ljekari i pacijenti

Zdravstveni radnici i kompletno osoblje izloženi su virusu i na prvoj su liniji, kaže direktorica bolnice Nermina Kamenica

Velić: Urediti kanal informiranja javnosti. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

13.4.2020

Štab civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zatražio je od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine da uredi kanal informiranja javnosti o rezultatima testiranja sumnjivih pacijenata na koronavirus.

- Tražimo da se to reguliše, da mi rezultate testova ne saznajemo iz medija, već da postoji jedan kanal kako da se dobivaju informacije. U posljednje vrijeme, zbog velikog broja testova, te rezultate najčešće dobivamo iz medija – kazala je komandantica KŠCZ Goražde Edita Velić.

Kućna izolacija

Nakon dva pozitivna testa od sinoć, kada je prisustvo koronavirusa potvrđeno kod još dvoje uposlenika Kantonalne bolnice, u BPK je trenutno deset oboljelih od Covida-19.

- Devet njih je u kućnoj izolaciji i dobrog su općeg stanja, a imamo i pacijenticu koja je upućena u Podhrastove i također je boljeg zdravstvenog stanja – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, epidemiologinja Medina Bičo.

Testirana je jučer 31 osoba i potvrđena su dva nova slučaja.

– Riječ je o spremačici i radniku koji radi na dezinfekciji prostorija. S njima nam se otvara mnogo novih kontakata, tako da smo izvršili epidemiološko istraživanje i tokom dana će biti još ljudi koji će biti testirani i stavljeni u kućnu izolaciju – dodaje Bičo.

Niko nije na bolovanju. A. Bajramović

Posljednja četiri oboljela su RTV tehničari, te radnicima koji čiste i dezinficiraju prostorije u kojima su boravile zaražene i sumnjive osobe.

- Zdravstveni radnici i kompletno osoblje izloženo je virusu i na prvoj su liniji. Metodom slučajnog odabira testirana su dva rendgen tehničara, bez ikakvih simptoma su bili, ali je utvrđeno da su pozitivni. Odmah smo krenuli sa testiranjem svih uposlenih. Testiranje se vrši po grupama i do sada su testirana 44 uposlenika Kantonalne bolnice.

Izvršit ćemo i testiranja pacijenata koji leže u bolnici. Odjeljenja neće biti zatvorena jer ovo se odnosi na Trijažni odjel i rendgen službu koja snima sumnjive slučajeve. U izolaciji je trenutno pet medicinskih sestara i tehničara koji su bili u kontaktu s izvorom infekcije. Reorganizacijom smo i dalje u funkciji, ali ako nastavimo ovako, bit će poteškoća. Nadamo se da neće – kaže direktorica bolnice Nermina Kamenica.

Pet prekršajnih naloga

Ona dodaje da će svaka dva ili četiri dana biti testirano svo osoblje koje je u kontaktu sa sumnjivim pacijentima. Na pitanje da li svi uposleni podjednako podnose teret pritiska na zdravstvo, ona kaže da su svi uposleni na svojim radnim zadacima te da niko nije na bolovanju.

Ministrica unutrašnjih poslova BPK Nizama Rišljanin kaže da policija trenutno kontrolira 108 osoba u kućnoj izolaciji. Kršenja naredbi o zabrani kretanja nije bilo.

Tokom vikenda izdato je pet prekršajnih naloga, u jednom slučaju zbog nepoštivanja policijskog sata, tri osobe nisu poštovale propisanu distancu od 1,5 metara, a jedna zbog nekorištenja zaštitnih maski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.