BANJA LUKA

Za vaskršnje praznike u RS najavljeno proširenje ograničenja kretanja

Štab za vanredne situacije RS. Arhiv

Srna

13.4.2020

Predsjednik Vlade Republike Srpske i komandant Štaba za vanredne situacije Radovan Višković rekao je danas da će vjerovatno biti donesena odluka da zabrana kretanja stanovništva između lokalnih zajednica u dane vikenda bude proširena za vrijeme vaskršnjih praznika kako bi vrijedila od petka u 12 sati do ponedjeljka.

- Znamo da će i petak i ponedjeljak biti neradni i želimo da bar taj dio kretanja ljudi bude ograničen. U ovom momentu ne razmišljamo o proširenju zabrane kretanja od 20 do 5 sati. Apeliram da građani koji imaju potrebu da odu do crkve to učine poštujući mjere koje se odnose na socijalne kontakte i zaštitne mjere - istakao je Višković.

On je dodao da je na sjednici Glavnog koordinacionog tima dogovoreno da predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović obavi razgovor sa crkvenim velikodostojnicima u vezi s obavljanjem obreda i liturgijama za vaskršnje praznike.

- Želimo da vidimo na koji način je najbezbjednije da provedemo vaskršnje praznike, a da nikoga dodatno ne ugrozimo. Poslije razgovora koje će obaviti Cvijanović na sjednici Štaba za vanredne situacije ćemo donijeti mjere koje će važiti za vaskršnje praznike - rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Štab za vanredne situacije RS. Arhiv

Premijer RS je poručio građanima da je procjena da se, ako budu zadržani sadašnji trendovi epidemiološke situacije u RS, može očekivati da oko 10. maja Štab za vanredne situacije počne donositi odluke koje će biti fleksibilnije u odnosu na sadašnje.

- Molim za razumijevanje i apelujem da se građani i za vrijeme vaskršnjih i prvomajskih praznika i predstojećih slava maksimalno pridržavaju mjera koje se odnose na socijalni kontakt i nošenja zaštitne opreme. Najvažnije je da u narednih 15 dana ne pokvarimo dobre rezultate i efekte koje smo napravili u proteklih mjesec ili mjesec i po dana - poručio je Višković.

On je zahvalio građanima koji su izdržali dosadašnje mjere, navodeći da zna da to nije bilo lako.

- Sve što radimo je u interesu zdravlja naših građana i nadam se da ćemo do 10. maja biti u poziciji da kažemo da je ova epidemija dobrim dijelom iza nas i da ćemo se polako moći vraćati normalnom životu i obavezama - rekao je Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.