INICIJATIVE

Poziv iseljeništvu da znanjem i iskustvom pomognu BiH u borbi protiv koronavirusa

Očekuju da bi najveći doprinos mogli dati stručnjaci iz iseljeništva iz oblasti medicine i ekonomije, što su oblasti u kojima je pomoć i najpotrebnija

Očekuju da bi najveći doprinos mogli dati stručnjaci iz iseljeništva iz oblasti medicine. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

14.4.2020

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru svojih nadležnosti za iseljeništvo, pokrenulo je na internet-portalu za iseljeništvo videoinicijativu pod nazivom "Iseljeništvo u borbi protiv pandemije COVID-19" u okviru foruma Sajam ideja.

Ideje i prijedlozi

Razlog pokretanja inicijative je činjenica da izvan Bosne i Hercegovine živi i radi veliki broj stručnjaka koji vode porijeklo iz BiH, a znanjem i iskustvom mogu i žele pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije.

Očekuju da bi najveći doprinos mogli dati stručnjaci iz iseljeništva iz oblasti medicine i ekonomije, što su upravo oblasti u kojima je pomoć i najpotrebnija.

- Njihove ideje i prijedloge Ministarstvo će dostavljati nadležnim institucijama u BiH te ih uvrstiti u svoje aktivnosti kroz projekte i partnerstvo sa međunarodnim organizacijama gdje god je to moguće - navode iz Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Iz Ministarstva navode da se za sada odazvalo nekoliko stručnjaka. Arhiv

Poziv iseljeništvu postavljen je na internet-portal i "zasad se odazvalo nekoliko stručnjaka, od kojih su neki u članstvu dvije istaknute organizacije koje okupljaju stručnjake u iseljeništvu".

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, obrazovni profil iseljeništva je dobar. Procent visokoobrazovanog iseljeništva je u nekim državama, poput SAD, skandinavskih država i Australije, čak 25 posto.

Obrazovni profil

Istovremeno se procjenjuje da je i viši obrazovni profil mladih porijeklom iz BiH, iz druge i treće generacije u iseljeništvu, koji su većinom državljani država prijema. Inače, iseljeništvo broji više od dva miliona osoba, od toga je čak 1,7 miliona rođeno u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.