SARAJEVO

Drljača: Bez posla ostao 19.861 radnik

Isplate penzija, kao i naknada koje se isplaćuju socijalnim kategorijama, bit će redovne, rekao je Drljača

Press Federalnog kriznog štaba. Printscreen

Piše: A. Č. /Avaz.ba

14.4.2020

Ministar za rad i socijalnu politiku FBiH i član Federalnog kriznog štaba Vesko Drljača rekao je na današnjoj pres-konferenciji da je Vlada FBiH dobila pohvalu od Svjetske zdravstvene organizacija kada je u pitanju sprečavanje širenja pandemije.

- Novi zakoni i mjere Vlade FBiH o ublažavanju ekonomskih posljedica predati su Parlamentu. Ovim zakonima se određuju subvencije, obustava plaćanja kamata, prekid prinudne naplate i druge mjere i preporuke Vlade. Prošle sedmice, obradovali smo naše penzionere i socijalno ugrožene, na vrijeme je sve isplaćeno. Konkretno, radi se o 422.800 penzionera za koje je izdvojeno 185 miliona maraka, zatim 44.000 invalida za koje je izdvojeno 11,5 miliona i za 10.500 civilnih žrtava rata. Ono što je najbitnije jeste da će penzije, kao i naknade koje se isplaćiju socijalnim kategorijama, biti redovne - rekao je Drljača. 

Iako ulažu maksimalne napore kako bi sačuvali radna mjesta, Drljača kaže da je evidentno da će neki ostati bez posla.

- To ćemo morati rješavati. Ova vlada i njeni timovi ulažu maksimalne napore kako bi se spriječile posljedice po ekonomiju. U periodu od 16. marta do danas imamo 26.434 odjave i 6.573 prijave, odnosno broj zaposlenih radnika u ovom periodu smanjen ja za 19.861 radnika - rekao je Drljača.

Drljača: Ministarstvo ima dovoljno novca. Printscreen

Na pitanje novinara hoće li biti dovoljno novca za isplatu naknada, jer je dosta ljudi ostalo bez posla, Drljača je rekao da raspolažu značajnim sredstvima.

- Ukoliko dođe do nestašice, uvijek možemo iz fondova izvući dodatan novac - dodao je Drljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.