GODIŠNJICE Čestitka potpredsjednice Federacije BiH

Mahmutbegović: Opstanak BiH najveća je pobjeda Armije RBiH

Samo zahvaljujući najhrabrijim sinovima i kćerima ove zemlje, pripadnicima i pripadnicama oružane sile u čijem su sastavu zajedno bili i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi, i ostali građani, Bosna i Hercegovina je opstala

Avaz.ba / Fena

Mahmutbegović: Hrabrost i odlučnost pripadnika Armije Republike BiH u otporu snažna je lekcija svima

Foto: Arhiv


Povodom 28. godišnjice formiranja, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović čestitala je svim Bosancima i Hercegovcima 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Najbolji sinovi i kćeri

Dan formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april 1992. godine, jedan je od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH, navela je Mahmutbegović.

- Taj događaj bio je prijelomnica u kojoj su najbolji sinovi i kćeri naše domovine poslije stoljeća borbe za interese tuđinskih propalih carstava i država napokon stali pod zastavu suverene i nezavisne BiH, braneći svoju zemlju, svoj zavičaj i građane od agresije koja je prijetila potpunim uništenjem naše države i njezinom brisanjem s karte svijeta - podsjetila je.

Kako je kazala, samo zahvaljujući najhrabrijim sinovima i kćerima ove zemlje, pripadnicima i pripadnicama oružane sile u čijem sastavu su zajedno bili i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ostali građani, Bosna i Hercegovina je opstala te je i danas garant naše slobode i prosperiteta.

- Opstanak Bosne i Hercegovine je najveća pobjeda Armije Republike BiH - naglasila je Mahmutbegović.

  • Danas 28. godišnjica formiranja Armije RBiH

    Danas 28. godišnjica formiranja Armije RBiH

    Foto: Ilustracija


Dok u Evropi i svijetu buja populizam, a jača krajnja desnica, Mahmutbegović smatra da je važno prisjetiti se da je Armija Republike BiH bila nastavljač slavne antifašističke tradicije i da je kao takva učestvovala na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom 9. maja 1995. godine.

Uprkos svim teškoćama, moramo istrajati

- Ponosna sam na činjenicu da sam bila pripadnica takve Armije i da sam u njezinom sastavu provela 1.327 dana. Hrabrost i odlučnost pripadnika Armije Republike BiH u otporu snažna je lekcija svima nama danas kada se suočavamo s izazovima pandemije COVID-19 kada, uprkos svim teškoćama, moramo istrajati, do konačne pobjede - kazala je potpredsjednica FBiH.

Povodom 15. aprila uputila je čestitku svim bivšim pripadnicima i pripadnicama, te starješinama Armije Republike BiH. 

- Onima koji su dali najvrednije za mir i slobodu, svoj živote, neka je vječni rahmet, slava i hvala - kaže se u čestitki potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović.

NA VRH

Podijeli članak na