MASOVNO TESTIRANJE

Pehar: Nikada neće biti moguće testirati sve one koji bi to željeli

U skladu sa strategijom objavljenom kroz plan pripravnosti odgovora na infekciju Covid-19

Davor Pehar. Avaz

Piše: Avaz.ba

15.4.2020

Nikada neće biti moguće testirati sve one koji bi to željeli rekao je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, odgovarajući na pitanje "Avaza", kada će u Federaciji BiH početi masovno testiranje. On je naveo da testiranje, kao metoda kojom se može dokazati prisustvo koronavirusa u respiratornom sistemu pacijenata, prati strategiju koja je objavljena kroz plan pripravnosti odgovora na infekciju Covid-19.

- U početnoj fazi ove epidemije su testirane osobe po definiciji slučaja. To su bile osobe koje su u BiH dolazile iz ugroženih područja, testirali smo osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa takvim osobama. Sa razvojem epidemije, naš krizni plan je proširen. Predvidjeli smo povećan broj testiranja za zdravstvene radnike, odnosno pacijente koji se nalaze na liječenju u bolnicama, osoblje koje pruža usluge njege u socijalnim ustanovama te druge sumnjive slučajeve sa kliničkom slikom, na taj način smo proširili indikacije na samo uzorkovanje i samo testiranje. Nikada neće biti moguće testirati sve one koji bi to željeli - rekao je Pehar.


Pres-konferencija Federalnog štaba civilne zaštite. Avaz

Pehar je naveo da su u protekla 24 sata testirane 553 osobe, a 22 su pozitivna na koronavirus. On je naveo da su do danas u FBiH testirana ukupno 7.174 uzorka i pri tome je koronavirus potvrđen kod 634 osobe. 

U FBiH su ukupno hospitalizirana 74 pacijenta, od kojih je osam na respiratoru. Zaključno sa današnjim danom 55 osoba se oporavilo.  

Što se tiče broja umrlih, od 25 potvrđenih smrtnih slučajeva koje dovodimo u vezu sa koronavirusom 14 je muškaraca, a 11 je žena - rekao je Pehar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.