NOVE BRIGE

Senad Softić: Kamate ne bi trebale rasti

Veoma je nezahvalno u trenutnoj situaciji krize izazvane koronavirusom prognozirati buduća ekonomska i monetarna kretanja, kaže Softić

Softić: Domaće banke se oslanjaju na domaće izvore finansiranja. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

15.4.2020

Ne bi trebalo doći do rasta kamatnih stopa, kazao je jučer za „Avaz“ guverner Centralne banke BiH Senad Softić komentirajući nestabilnu ekonomsku situaciju nastalu zbog pandemije koronavirusa.

Riječ je o kamatnim stopama na potrošačke i ostale kredite koje daju banke u Bosni i Hercegovini.

Moratorij otplate

Nedavno je Agencija za bankarstvo FBiH uvela moratorij na otplatu kredita građanima kojima je smanjena kreditna sposobnost kao posljedica negativnih efekata proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH. 

Ali porastom recesije i zbog sve veće ekonomske krize u Evropi i svijetu postoji opravdan strah od povećanja kamatnih stopa. 

Softić nam je pojasnio da je kretanje kamatnih stopa na kredite vezano za kretanje EURIBOR-a.

- Što se tiče kretanja kamatnih stopa na kredite u narednom periodu, ono će djelimično biti generirano kretanjem kamatnih stopa na evropskom tržištu, imajući u vidu da su dugoročne kamatne stope u BiH uglavnom vezane za kretanje EURIBOR-a - smatra Softić.

U srednjoročnom periodu Softić kaže da se ne očekuje rast kamatnih stopa Evropske središnja banke (ECB).

- Međutim, veoma je nezahvalno u trenutnoj situaciji krize izazvane koronavirusom prognozirati buduća ekonomska i monetarna kretanja. Domaće banke se u značajnoj mjeri oslanjaju na domaće izvore finansiranja i, sve dok su domaći depoziti stabilni, ne bi trebalo doći do rasta kamatnih stopa - kaže Softić.


Softić: Domaće banke se oslanjaju na domaće izvore finansiranja. Agencije

Stiže recesija

Guverner Softić ističe da je već sada izvjesno da ćemo u BiH u prvom i drugom kvartalu zabilježiti smanjenje ekonomske aktivnosti u odnosu na prošlu godinu. 

- To znači da već možemo govoriti o recesiji u prvom polugodištu ove godine. Međutim, bez ijednog relevantnog statističkog podatka za mart zaista bi bilo neodmjereno govoriti o magnitudama osporavanja rasta. Pandemija jednostavno nema niti jednu epizodu u novijoj historiji s kojom bi se mogla porediti. Teoretski, znamo šta možemo očekivati, ali o tome koliko ozbiljno i dugotrajno će biti usporavanje ekonomskog rasta možemo samo špekulirati - zaključuje on.

Normalno u maju

Guverner Softić se nada da ćemo se u neke normalne tokove početi vraćati već idućeg mjeseca. 

- Mogu samo reći da očekujem da, ako se aktivnosti počnu vraćati u neke normalne tokove u maju, onda recesija ne bi trebala biti ni tako dugotrajna ni pretjerano dramatična sa značajnim gubitkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.