RAZGOVOR

Hadžović: Đaci neće izgubiti školsku godinu

Neće biti nadoknade časova, kazao je Hadžović

Hadžović: Online sistem za sve bio velik izazov. Fena

Avaz.ba / Fena

15.4.2020

Bez obzira na to koliko će ova situacija trajati, djeca neće izgubiti školsku godinu i neće biti nadoknade časova, rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović.

Ministar Hadžović kazao je kako je prekinuti nastavni proces uspješno uspostavljen online sistemom.

- Nastavni proces, koji je prekinut usljed pandemije, uspostavljen je u rekordnom roku putem online sistema u svim obrazovnim ustanovama u HNK. Ponosan sam na učenike, studente, roditelje, nastavnike, profesore, direktore i rektore, jer su se odgovorno ponijeli i uhvatili ukoštac s online nastavom - istaknuo je ministar.


Pohvalio je kreativnost nastavnika i njihovu posvećenost poslu. Fena

Dodao je kako je online sistem za sve bio velik izazov.

- Za sve nas ovo je velik izazov, a mi smo snažan narod, koji se kroz povijest naučio prilagođavati i savladavati prepreke i izdržali smo mnogo teže trenutke. Svi zajedno smo pokazali društvenu odgovornost prema mjerama i obavezama - kazao je Hadžović.

Ministar je naglasio kako su zadovoljni postignutim rezultatima, iako je bilo problema i tehnoloških nedostataka.

- Za mjesec, prema informacijama koje dobivamo s terena, više smo nego zadovoljni kako se sve odvija. Bilo je mnogo pojedinačnih slučajeva, problema koje je trebalo rješavati, kao što je nedostatak tehničkih pomagala, nepoznavanja rada na računaru, nedostatka internet-konekcija u školama ili kod učenika kod kuće. Imali smo, također, i roditelje s većim brojem djece, što je automatski zahtijevalo i veći broj računara za dječiji rad - rekao je ministar.


Trud nastavnika

Naglasio je kako su sve prepreke uspješno savladali. Statistički gledano, 98 posto uz pomoć firmi i pojedinaca, koji su pokazali društvenu odgovornost i saosjećanje.

Hadžović je pohvalio trud nastavnika i naveo kako će se i dalje raditi na poboljšavanju uvjeta za učenike.

- I dalje ćemo raditi na poboljšavanju uvjeta za svakog našeg učenika. Učenje na daljinu je mjesec poslije stvarnost za sve učenike u HNK. Pohvalio je kreativnost nastavnika, njihovu posvećenost poslu i prilagođavanju neplaniranom načinu izvođenja nastavnog procesa od prvog dana uvođenja online nastave. Preporuka nastavnicima je da reduciraju obim određenih nastavnih sadržaja i u određenoj mjeri rasterete učenike, a posebno u segmentu domaćih zadaća - kazao je Hadžović.

Rješavamo prepreke

Naglasio je kako su informirani o svim problemima, a sve informacije bit će dostavljene na vrijeme u škole.

- Odlično smo informirani o svim problemima s kojim se suočavaju roditelji i nastavni kadar, a zajedno sa pedagoškim zavodom, zavodom za školstvo i stručnim tijelima sve rješavamo u hodu. To su pitanja maturanata, ocjenjivanja, upisi u osnovne i srednje škole, upis na visokoobrazovne institucije, izbor učenika generacije. Sve informacije, instrukcije i upute bit će dostavljeni školama na vrijeme - kazao je on.

Što se tiče visokog obrazovanja, ministar Hadžović rekao je da su podaci koje imaju, impozantni i da se nastava uspješno realizira prema redovno utvrđenom rasporedu, definiranom na početku akademske godine.

- Zajedničkim snagama pokazali smo da vladamo procesima i da rješavamo sve prepreke te da nas ništa ne može iznenaditi i stati nam na put. Svi zajedno smo shvatili da obrazovanje ne smije stati - zaključio je ministar Hadžović.

Danas je pokrenuta i online prijava za upis djece u osnovne škole i trajat će do 8. maja, a upis u srednje škole planiran je od početka juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.