SARAJEVO

Radončić razgovarao sa šeficom Misije OSCE-a u BiH Katlin Kavalec

Obostrano je konstatirano da je Bosna i Hercegovina uradila uspješan posao i donijela pravovremene mjere u zaustavljanju pandemije

Radončić i Kavalec. Arhiv

Avaz.ba

15.4.2020

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je imao duži videorazgovor sa šeficom Misije OSCE-a u BiH Katlin Kavalec (Kathleen Kavalec).  

Ovom prilikom teme su bile mjere koje BiH poduzima u borbi protiv pandemije, ali i više drugih oblasti, kao što su koordinacija i transparentnost u prikupljanju i raspodjeli humanitarne pomoći, stanje na granicama i način prijema naših građana u povratku u BiH.

Također, razgovaralo se i o opcijama i procedurama kako se i kada otvaraju aerodromi u BiH, borbi protiv korupcije, krivičnim djelima počinjenim iz mržnje i rodnom nasilju.

Ministar Radončić upoznao je ambasadoricu Kavalec da se šatori na graničnim prijelazima koriste samo tokom neophodne medicinske trijaže, dok nadležne epidemiološke službe ne izdaju rješenja građanima o odlasku u karantin u njihovim općinama.

Usto, Kavalec je upoznata i s procedurom otvaranja aerodroma za eventualni dolazak putnika, što je u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara BiH, a Ministarstvo sigurnosti BiH je nadležno za pitanja transporta robe, repatrijacije i druge izuzetke koji su regulirani ranijom odlukom Vijeća ministara BiH.

Obostrano je konstatirano da je Bosna i Hercegovina uradila uspješan posao i donijela pravovremene mjere u zaustavljanju pandemije i da je veoma važno održati dosadašnje kontrolirano stanje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.