SKUPŠTINA BPK

Rebalansom budžeta pomoći privrednicima

Od Federalne vlade očekujemo da se razmotri mogućnost za umanjenje cijene struje za građane, rekla je Velić

Kolegij: Cilj je ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom. Fena

Avaz.ba / Fena

15.4.2020

Kolegij Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) zadužio je danas Kantonalnu vladu da u roku od sedam dana pripremi izmjene i dopune budžeta, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršenja budžeta za 2020. godinu.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić napominje da će, nakon što materijali budu dostavljeni, biti zakazana vanredna sjednica Skupštine BPK.

Prema njenim riječima, radi ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, bit će urađen rebalans budžeta, koji će u potpunosti biti prilagođen novonastaloj situaciji.

- Kroz rebalans budžeta pomoći će se privrednim subjektima, obrtnicima, ugostiteljima i drugima i zadužili smo Vladu BPK da pripremi mjere koje mogu zaista pomoći onim subjektima čija je djelatnost bila obustavljena naredbom FŠCZ, kako bi se spriječilo otpuštanje radnika - pojasnila je Velić.



Kolegij je, također, uputio jedan apel Vladi FBiH. Fena

Primljena je k znanju informacija o dosadašnjim aktivnostima Vlade BPK u vrijeme pandemije virusa Covid-19 te prijedlog mjera koje će Vlada BPK preduzeti radi oporavka od posljedica pandemije.

- Kolegij je, također, uputio jedan apel Vladi FBiH da, prilikom dodjele grant sredstava, planira i za BPK-a te da to ne veže za sredstva MMF-a, već da doznači grant prema potrebama kantona za pomoć privredi i servisiranje ustavnih nadležnosti. Također, od Federalne vlade očekujemo da se razmotri mogućnost za umanjenje cijene električne energije za građane s obzirom na to da pozivamo građane da budu kod kuće i da to bude jedna od mjera Vlade FBiH - kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

O nastalim finansijskim gubicima te ekonomskim mjerama radi prevazilaženja krize u BPK više informacija bit će poznato na vanrednoj sjednici Skupštine BPK, koja bi se trebala održati do kraja mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.