TRŽIŠTE Inspektori na terenu češljaju rad trgovaca

Benzinske pumpe krše odluku Vlade FBiH!

Rasponi između najniže i najviše cijene jasno govore da neko lovi u mutnom, kaže Bečarević

E. Halimić / Avaz.ba

Razlike u cijeni i do 40 feninga po litru

Foto: Ilustracija


Pojedine neodgovorne benzinske pumpe u Federaciji BiH, a naročito u Sarajevu, ne poštuju odluku Vlade FBiH o smanjenju marži na prodaju naftnih derivata. Kazao je to za „Avaz“ stručnjak za energente Almir Bečarević.

Uvidom u mobilnu aplikaciju Ministarstva trgovine FBiH primjetan je značajan raspon cijena u Sarajevu. Tako se za litar dizela jučer plaćalo od 1,61 do 1,96 KM, a za litar benzina od 1,56 do 1,96 KM.

  • Bečarević: Rafinerijske cijene sve govore

    Bečarević: Rafinerijske cijene sve govore

    Foto: Avaz


- Ogromni su rasponi između najniže i najviše cijene. One se kreću i do 40 feninga po litru goriva. To realno dokazuje da se ne poštuje odluka Vlade FBiH. Dakle, ne bi trebalo uopće dolaziti do ovakvih razlika među trgovcima, a uzmemo li u obzir da je Vlada FBiH svim maloprodajama ograničila maržu na 0,25 KM po litru. Rasponi između najniže i najviše cijene jasno govore da neko lovi u mutnom - smatra Bečarević. 

Dodaje da se postavlja pitanje jesu li kompanije koje prodaju benzin po 1,56 KM za litar ujedno i dobrotvori.

  • Ajdinović: Inspektori su na terenu

    Ajdinović: Inspektori su na terenu

    Foto: Avaz


Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), za „Avaz“ je kazao da su inspektori na terenu.

- Vršimo kontrole svaki dan i imamo pojedine subjekte koji krše odluke Vlade FBiH. To je naša stalna aktivnost i imamo dežurni tim koji pokriva cijelu Federaciju. Najveća koncentracija prijava građana je u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu - pojasnio je Ajdinović.

NA VRH

Podijeli članak na