ODGOVOR

Čerkez: Ne rade obdukcije, a niko nije tražio opremu

Pratiti dešavanja u susjedstvu i Evropi kada je riječ o popuštanju uvedenih mjera

Goran Čerkez. Avaz

Piše: Avaz.ba

16.4.2020

Nijedan poslodavac do sada nije tražio opremu za izvođenje obdukcije, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik u Federalnom ministarstvu zdravstva, odgovarajući na pitanje "Avaza" kada će patolozi dobiti opremu na kojoj insistiraju iz Ljekarske komore kako bi se konačno mogle raditi obdukcije osoba za koje se smatra da su preminule od koronavirusa. 

Čerkez je naveo kako je Svjetska zdravstvena organizacija propisala da poslodavac treba osigurati opremu.  

- Činjenica je da se nama niko još nije obraćao za tu vrstu opreme od tih poslodavaca. Ja mogu i javno reći da ćemo mi se, ukoliko nam se obrate, potruditi da im osiguramo zaštitnu opremu koju koristi anesteziolog, dakle onaj koji je najviše izložen prilikom operacije ili uzimanja brisa, jer znamo da tada postoji mogućnost kapljičnog širenja, prema tome, određen broj zaštitnih rukavica, maski, vizira možemo osigurati, treba da nam se obrate - rekao je Čerkez. 

Dodao je kako je poslodavac to trebao na vrijeme osigurati.

- Govorim o sudskoj obdukciji, druge obdukcije, kao i u većini zemalja unutar bolničkog sistema, trenutno se ne rade ni u BiH - rekao je Čerkez. 

Pres-konferencija Federalnog štaba civilne zaštite. Avaz

U Federaciji su u posljednjih sedam dana evidentirana 223 pozitivna slučaja koronavirusa od ukupno 3.238, što, u prosjeku, iznosi 462 testiranja po danu. Analiza je pokazala da prosjek obolijevanja iznosi 32 posto slučaja po danu. 

- S tim možemo biti apsolutno zadovoljni u ovom trenutku. Od 2. do 9. aprila imali smo 227 novih slučajeva, a od 9. do 15. aprila imalo smo 159 novih slučajeva. Ta stabilnost postoji i ona je rezultat mjera. Da budemo jasni, ona nije rezultat nestajanja virusa ili bilo čega drugog - rekao je Čerkez, dodavši kako je važno zadržati mjere i u narednom periodu. 

Dodao je kako će se pratiti dešavanja u susjedstvu i Evropi kada je riječ o popuštanju uvedenih mjera te da će se nastojati slično provesti u našim uvjetima. 

Osvrnuo se i na prvi slučaj zaraze u Staračkom domu u Zenici, istaknuvši da je jedna osoba testirana, a da je testirana i osoba iz iste sobe te da je nalaz negativan. 

- Dvadeset četiri osobe koje se nalaze u tom domu i koje pružaju uslugu, također, su bile negativne. Nastavit ćemo pratiti - rekao je Čerkez. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.