SARAJEVO

Koji su hitni pacijenti na Stomatologiji u Sarajevu

Na ovom fakultetu s klinikama procjenu hitnog stanja vrši stomatolog u prijemnoj ambulanti pri trijažnom pregledu

Ajanović: Preveliki broj poziva. Arhiv:

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

16.4.2020

Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu s klinikama pojasnio je danas, zbog prevelikog broja poziva i zahtjeva, šta su hitni slučajevi i ko odlučuje o tome.

Prema riječima Muhameda Ajanovića, dekana Stomatologije, na ovom fakultetu sa klinikama procjenu hitnog stanja vrši stomatolog u prijemnoj ambulanti pri trijažnom pregledu.

Postoji usaglašen stav koji je iznio prof. dr. sc. Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu:

 - Hitna su sva bolna stanja, počevši od bola koji je naizgled bezazlen, recimo kod djece koja nose fiksne aparate, pa luk ili žice za ispravljanje zuba pravi rane, hitno stanje je zapaljenje zuba gdje pacijent ima nesnosne bolove i svakako da mu treba pružiti hitnu stomatološku pomoć. Također, hitni slučajevi su infekcije koje mogu biti i blage, ali infekcije mogu izazvati brojne druge komplikacije, kao što i sami znate dešavalo se da infekcija porijeklom od zuba završi se sa smrtnim ishodom.



Stomatologija: Stiglo pojašnjenje. Avaz

Ovome bih dodao, rekao nam je Ajanović, i osobno mišljenje da je hitno stanje i svaki karijes koji prijeti gubitku zuba ili svako patogeno stanje koje će dovesti do gubitka zuba, što predstavlja trajni invaliditet, jer, kako je poznato, novi stalni zubi nakon gubitka postojećih ne niču.

- Puknuće vitalnog zuba, parcijalne ili totalne proteze, odnosno sva stanja koja dovode do onemogućenosti ishrane su hitna stanja koja se trebaju tretirati bez odgađanja. Upravo zbog širokog spektra percepcije hitnog stanja u stomatologiji, pretpostavke da je bol subjektivni osjećaj koji je teško valorizirati ocjena neophodnosti pružanja usluga je prepuštena doktorima stomatologije koji vrše prijem pacijenata, a nakon toga specijalistima koji vrše njihov tretman - rekao nam je Ajanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.