RAZGOVOR

Muhamed Ajanović: Idemo naprijed, nema zaustavljanja

Problem u radu ogleda se u personalnom animozitetu pomoćnika ministra za obrazovanje KS

Ajanović: Kontinuitet razvoja u obrazovnom i zdravstvenom segmentu. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

25.1.2020

Muhamed Ajanović, novi-stari dekan Stomatološkog fakulteta s klinikama Univerziteta u Sarajevu, rekao je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ da mu je izuzetno drago što je dobio novi mandat i jednoglasnu podrška Nastavno-naučnog vijeća.

Nove investicije

Kako nam je pojasnio, prioriteti će i dalje biti isti, a to je kontinuitet razvoja i u obrazovnom i u zdravstvenom segmentu. 

-Stomatološki fakultet nastavit će proaktivno raditi na kontinuiranom povećanju vlastitih prihoda koji se ogledaju u povećanju broja usluga i kvaliteta usluga iz zdravstvene djelatnost iz razloga stalnog investiranja u novu stomatološku opremu i edukaciju kadra, što će u konačnici unaprijediti nivo znanja studenata i svih zaposlenih na fakultetu - rekao nam je Ajanović.

Iako je ranije imao problema sa pojedinim članovima Upravnog odbora UNSA-e, tvrdi da su problemi s institucijama riješeni, ali su ostali s pojedincima, i to iz Ministarstva obrazovanja KS.

- Problem u radu ogleda se u personalnom animozitetu pomoćnika ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS u odnosu na menadžment Stomatološkog fakulteta, ali to i ne čudi s obzirom na to da se radi o osobi koja je bila „student kakav jeste“, a o kojoj se veličini radi najbolje govori činjenica da se Zakon o visokom obrazovanju KS mijenja svako malo - kaže Ajanović.

Obrazlažući činjenicu da Zakon o visokom obrazovanju ne predlaže jedna osoba, nego Komisija, on je naglasio da se donose zakonska rješenja koja zadovoljavaju trenutne interese određene grupe ljudi, a ne stvarne potrebe akademske zajednice i razvoja visokog obrazovanja u KS.

Nespojivost funkcija

- Bivši predsjednik UO UNSA-e i pomoćnik ministra za obrazovanje, a koji je i član UO, vršili su konstantne opstrukcije u radu Stomatološkog fakulteta. Nije mi jasno da li po nečijem nalogu ili iz neznanja. Ali, konstantno smo ukazivali na nespojivost funkcije pomoćnika ministra s funkcijom člana Upravnog odbora. Ali, mi idemo dalje, nema zaustavljanja. Neće nas zaustaviti da radimo svoj posao – istakao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.