TUZLANSKI KANTON

Lejla Vuković: Hitno usvojiti zakon za ublažavanje i otklanjanje posljedica koronavirusa

Zastupnica Vuković, u svom obrazloženju inicijative, istakla je da je donošenje ovakvog zakona neophodno radi izbjegavanja zatvaranja i gašenja velikog broja privatnih kompanija koje egzistiraju na području Tuzlanskog kantona

Zastupnica Lejla Vuković. Avaz

Piše: E. Skokić/Avaz.ba

16.4.2020

Lejla Vuković, zastupnica SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, danas je uputila inicijativu za hitno donošenje zakona o ublažavanju i otklanjanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom Covida-19 na području Tuzlanskog kantona.  

Inicijativa, u kojoj se navodi da je sredinom marta ove godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze, nadležni Krizni štab donio niz naredbi, koje su za posljedicu imale težak udar na privredu najmnogoljudnijeg kantona, upućena je Skupštini Tuzlanskog kantona.

Zastupnica Vuković, u svom obrazloženju inicijative, istakla je da je donošenje ovakvog zakona neophodno radi izbjegavanja zatvaranja i gašenja velikog broja privatnih kompanija koje egzistiraju na području Tuzlanskog kantona, što bi za posljedicu moglo imati enorman broj osoba prijavljenih na evidenciju Službe za zapošljavanje TK.  

- Imajući u vidu sve trenutne okolnosti pod kojima je zabranjen i onemogućen rad privatnih kompanija, u ovim teškim trenucima svi smo mi u zakonodavnoj, ali i izvršnoj vlasti, obavezni hitno djelovati u najboljem interesu naših građana i našeg kantona.


Dužna sam vas upozoriti i na neke od negativnih ekonomskih posljedica koje mogu i koje će nastupiti u veoma kratkom periodu  ako se hitno ne poduzmu određeni koraci, kao što je donošenje ovakvog zakona ili sličnog akta.

Kada su u pitanju posljedice, tu najprije mislim na porast broja nezaposlenih, odnosno pad broja zaposlenih osoba, ali i veliki broj stečajnih i likvidacionih postupaka pred mjesno i stvarno nadležnim sudovima s područja Tuzlanskog kantona.

Vuković: Obavezni smo hitno djelovati. Avaz

Također, cijela situacija bi mogla dovesti do direktnog i indirektnog udara na kantonalni budžet, kroz izostanak naplate taksi, tarifa i drugih nameta iz nadležnosti Tuzlanskog kantona. Ova situacija prijeti i već ostavlja posljedice kada je u pitanju smanjenje plaća i drugih naknada koje se isplaćuju radnicima u privatnom sektoru. I na kraju, kantonalni budžet bi se mogao naći pred totalnim deficitom i kolapsom, jer se u najvećoj mjeri finansira upravo preko privatnog sektora, navela je u inicijativi zastupnica Vuković.

U ovoj inicijativni, ona je ukazala i na smjernice i preporuke Evropske unije, po kojima su mala i srednja preduzeća glavna pokretačka snaga ekonomije EU te zapošljavaju najveći broj radnika u privatnom sektoru.

Ova činjenica, naglasila je, predstavlja samo još jedan u nizu razloga za hitno djelovanje Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona radi očuvanja kompanija i radnih mjesta te sprečavanja propadanja privrede u Tuzlanskom kantonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.