NOVIH 26 SLUČAJEVA

U RS zaraženi jedan ljekar i dvije radnice u staračkom domu

Ukupno testirano 587 uzoraka

Alen Šeranić. Facebook

Piše: Avaz.ba

18.4.2020

U protekla 24 sata u laboratorijima zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj na Covid-19 testirano je ukupno 587 uzoraka. Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod još 26 osoba u RS. U ovom bh. entitetu je ukupno 528 zaraženih, dok se oporavila 251 osoba.

Potvrdio je ovo jutros ministar zdravlja RS Alen Šeranić

- U posljednja 24 sata, od ovih 26 osoba, 14 je žena i 12 muškaraca. Utvrđen je virus kod osam osoba iz Banje Luke, osam iz Nevesinja, po dvije osobe iz Kneževa i Laktaša i po jedne osobe iz Čelinca, Trebinja, Oštre Luke, sa Sokoca i iz Gacka - rekao je Šeranić. 


Među danas potvrđenim slučajevima jedan je ljekar iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, rekao je Šeranić, navodeći da će biti provedene sve epidemiološke mjere. 

- Također, među testiranim slučajevima imamo dvije radnice Doma penzionera u Banjoj Luci, tako da su jučer upravo kroz skrining koji radimo nad njegovateljima u domovima za starija lica, ova testiranja i urađena. Sinoć su poduzete sve mjere od higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Banjoj Luci - rekao je Šeranić. 

Kako je naveo, prije svega, misli se na utvrđivanje 68 osoba od kojih su uzeti uzorci vezano uz kontakte unutar samog Doma penzionera. 

- Urađena je dezinfekcija cijelog tog prostora kojim su se kretale ove radnice. Tako da se ovdje pokazuje opravdanim aktivnost koju smo naložili, a to je da radimo zdravstveni nadzor nad licima koja rade kao njegovatelji ili medicinski radnici u domovima za starija lica - rekao je Šeranić. 

On je naveo da je testirano još 85 zdravstvenih radnika, 61 radnik radnik iz doma za starija lica, 22 inspektora, 81 osoba iz karantina i svi su bili negativni. 

Sedam osoba na respiratoru

Većina osoba kod kojih je u protekla 24 sata potvrđen virus, bila je u kontaktu s prethodno zaraženima.

Do sada je u RS ukupno 7.581 uzorak testiran, a pod zdravstvenim nadzorom je 4.188 osoba, dok je više od 19 hiljada izašlo iz nadzora. 

- U UKC-u RS je 38 osoba s teškom kliničkom slikom, rezultate testiranja čeka četiri lica, na odjelu intenzivne njege imamo 11 osoba, sedam ih je na respiratoru i četiri na ventilaciji - rekao je Šeranić. 


Period praznika

Šeranić jepozvao građane da tokom praznika poštuju mjere koje su na snazi, izbjegavaju okupljanja, drže distancu i nose maske. 

- Svako neodgovorno ponašanje upravo vodi do onoga do čega ne želimo da dođe, a to je da raste broj teško oboljelih i broj lica kojima je potreban respirator. Ovim putem, očekujem od građana i svih nas da se ponašamo i oprezno i odgovorno i u ovom periodu koji je pred nama ostanemo u kući - rekao je Šeranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.