NOVA TOPOLA

Dario Drinić je ekspert za šaranje vaskršnjih jaja

Držim se starih motiva i rekvizita, kaže Drinić

Piše: B. Grgić / Avaz.ba

19.4.2020

Drinić: Najvažnija simbolika. Avaz

To što hadži Dario Drinić, mladi teolog i student historije na master studiju, radi s vaskršnjim jajima, prava je umjetnost. Ovaj mladić iz Nove Topole kod Bosanske Gradiške svoj veseli duh pretače na jaja, šara ih voskom uz pomoć svijeće i šaraljke, izrađujući prave minijature.

- Poenta je da se držim starih motiva i rekvizita, bez ikakvih promjena. Volim i poštujem stare običaje, historiju i tradiciju pa sam tome vjeran i uoči Vaskrsa. Smisao dočekivanja praznika je u pripremama, pogotovo u onim narodnim – običajnim. Ne mogu razumjeti ljude koji sve naručuju i kupuju za novac. Najvažnija je simbolika, u našem slučaju jajeta, kod drugih vjera nečega drugoga - rekao je Drinić, publicista i autor dvije historijske knjige.

Prvu knjigu o znamenitom bosanskogradiškom proti Dušanu Subotiću hadži Dario Drinić već je objavio, u finišu je priprema “Gradiški vremeplov”.


Vaskršnja jaja koja je ukrasio. Avaz

Ovaj mladi stručnjak veliki dio svog vremena posvećuje i zaštiti spomenika, pronalaženju i  prikupljanju starih predmeta i u posljednje vrijeme obradi i kolorizaciji starih fotografija, pogotovo iz Lijevče polja i okolice.

Zanimljivo je da se hadži Dario Drinić izborio za poseban status gigantskog oraha u Novoj Topoli. Orah je proglašen “lijevčanskim knezom”, odnosno spomenikom prirode. Riječ je o starom stablu, zasigurno najvećem orahu u cijeloj BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.