STAVOVI

Sanela Prašović-Gadžo: Premijer ne čuje narod i privredu

SBB insistira na uvođenju moratorija na otplatu kredita za sva pravna i fizička lica u trajanju od jedne godine, poručila je

Prašović-Gadžo: Za vrijeme moratorija kamatu ograničiti na 1 posto. Avaz

Piše: E. H. / Avaz.ba

20.4.2020

Kao potpredsjednica Kluba Stranke za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, danas sam prisustvovala sastanku u zgradi Vlade FBiH, napisala je na svom Facebook profilu zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović-Gadžo

- Premijer FBiH Fadil Novalić, ministrica Edita Đapo i ministar Vesko Drljača razgovarali su s rukovodstvom Predstavničkog doma, gospodom Zaimovićem i Boškovićem i predstavnicima klubova stranaka koalicije o rebalansu budžeta i "korona zakonu“ – pojasnila je Prašović-Gadžo. 

Prema njenim riječima, ona je u ime Kluba SBB-a iznijela jasan stav da SBB insistira na uvođenju moratorija na otplatu kredita za sva pravna i fizička lica u trajanju od jedne godine i najmanje šest mjeseci od proglašenja prestanka opće opasnosti i stanja prirodne nesreće u FBiH.

Prašović-Gadžo: Borit ćemo se za privredu i građane. Avaz

- I da se za vrijeme moratorija kamata ograniči na 1 posto. To je uvjet da bi Klub SBB-a BiH podržao spomenuti paket. Uložit ćemo taj amandman i, bez prihvatanja tog amandmana na “korona zakon”, nećemo dati podršku. Premijer Fadil Novalić iznio je svoje neslaganje objašnjavajući poziciju bankarskog sektora!? Ja sam pojasnila premijeru da taj bankarski sektor posluje s našim novcem, profitira od našeg novca i da se potpuni moratorij mora odobriti za sve građane i firme koje to zatraže, a kredite mogu da plaćaju svi oni koji to mogu i žele. Borit ćemo se za privredu i građane, koje premijer, izgleda, ne želi da čuje. Čak ga nervira i priča o njima – istaknula je Prašović-Gadžo za "Avaz".

Dodala je da ovo što je do danas rađeno po ovom pitanju, nije bilo adekvatno.  

- Moramo naći način da pomognemo građanima i privredi, a to do sada nije učinjeno i to nije učinjeno moratorijem koji je donijela Agencija za bankarstvo FBiH. Dok mi razgovaramo, banke sad ljudima skidaju kredite, jer ne stižu da obrade zahtjeve građana – zaključila je Prašović-Gadžo.

Podsjećamo, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za četvrtak (23. aprila) i, prema dnevnom redu, na toj sjednici trebalo bi se razgovarati o rebalansu budžeta FBiH te o "korona zakonu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.