AKTIVNOSTI Razmijenjene informacije o stanju u dvije države u vezi s pandemijom koronavirusa

Šefik Džaferović razgovarao s Andrejem Plenkovićem

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i premijer Hrvatske obavili su i konsultacije o predstojećem samitu u Zagrebu

Avaz.ba
21.04.2020 16:48

Džaferović i Plenković: Dvije države uspješno se nose s pandemijom

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Premijer Plenković pozvao je predsjedavajućeg Džaferovića, a tokom telefonskog razgovora razmijenjene su informacije o stanju u dvije države u vezi s pandemijom koronavirusa.

Zajednički je konstatirano da se BiH i Hrvatska za sada uspješno nose s pandemijom. Premijer Plenković iskazao je spremnost Hrvatske da, ukoliko to bude potrebno, pruži podršku BiH u medicinskoj opremi.

Predsjedavajući Džaferović i premijer Plenković su obavili i konsultacije o predstojećem samitu Evropska unija – zapadni Balkan, koji je zakazan za 6. maj u Zagrebu. Razmijenjena su mišljenja o modalitetima organiziranja sastanka, s obzirom na pandemiju.

Džaferović je izrazio očekivanja da BiH što prije dobije kandidatski status i intenzivira integracijske aktivnosti. U tome će, kako je naglasio Plenković, imati punu podršku Hrvatske.

Sagovornici su se saglasili da su dobri odnosi između dvije države od iznimne važnosti. Predsjedavajući Džaferović posebno je naglasio nužnost da se sva otvorena pitanja rješavaju dijalogom i u skladu s međunarodnim pravom.

Komentari

NA VRH