REAKCIJE Ministar pravde BiH

Grubeša reagirao na Mahmutovićevu izjavu o odluci Ministarstva finansija BiH

Uvaženi zamjenik ministra se demagoški i nekompetentno poziva na poštivanje samo njemu znanih propisa kada nema šta drugo reći

Fena

Josip Grubeša

Foto: Fena


Ministar pravde BiH Josip Grubeša reagirao je na izjavu zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževada Mahmutovića nakon što je on (Mahmutović) rekao da nije glasao za odluku Ministarstva finansija i trezora o povlačenju novca MMF-a jer je nezakonita.

- Tvrdnja je to zamjenika ministra koji je na početku svoje političke karijere i kojem je ovo prvi i ozbiljan politički zadatak. Previše si je uzeo za pravo da cijeni zakonitost rada ministra kojem je ovo treći mandat u Vijeću ministara BiH. Nije samo stvar nedostatka iskustva za ocjenu zakonitosti rada dugogodišnjeg i iskusnijeg ministra, nego i nedostatak znanja i autoriteta u ovoj oblasti, ili je on imao iskustva za koja niko ne zna. Ne ide mu u prilog ni njegovo selektivno poštivanje zakona, pa mu nije bio problem nezakonito razriješiti Moniku Mijić s funkcije vršitelja dužnosti Zastupnika Vijeća ministara BiH niti ne ispoštovati odluke organa koji su mu ukazivali na tu nezakonitost. Naprosto i ne trepnuvši, ostavio je organ uprave bez rukovoditelja, neovlašteno preuzevši na sebe ulogu i ovlasti Vijeća ministara BiH i tim legalizirao da se smijene svi vršitelji dužnosti na nivou BiH jer im je istekao mandat na koji ih je imenovalo Vijeće ministara ili neki drugi organ. Ili se radi o čistom interesu jedne osobe za koju je zamjenik izignorirao politiku za koje se deklarativno izjašnjavaju bošnjačke stranke i na taj način stvorio pretpostavke da se jedna ovako značajna državna institucija uruši bez rukovoditelja - kazao je Grubeša.

On za Mahmutovića kaže da je sebi dao za pravo da tumači zakone po vlastitom nahođenju i potrebi.  

  • Dževad Mahmutović

    Dževad Mahmutović

    Foto: Avaz


Pored ove nezakonitosti, zamjenik Mahmutović bez Vijeća ministara imenuje za v.d. zastupnika Belmu Skalonjić i Sandru Malešić, za koje je već presudom Suda Bosne i Hercegovine utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete.

- Uvjeren sam da je uvaženi zamjenik ministra nepromišljeno precijenio svoje profesionalne i političke kapacitete, a već ima dovoljno grijeha na sebi te je trebalo prvo da se posavjetuje sa svojim “stručnjacima“ i riješi nered u svojoj kući i ispoštuje propise iz nadležnosti njegovog resora, pa tek onda dobro promisli da li će i temeljem kog stručnog i profesionalnog habitusa ocjenjivati rad ministra Bevande i dijeliti lekcije o legalitetu i legitimitetu Ministarstvu finansija i trezora na čijem je čelu ministar Bevanda već drugi mandat, a da ne spominjemo prethodna iskustva i odgovorne funkcije.  Očigledno u tom maniru uvaženi zamjenik ministra se demagoški i nekompetentno poziva na poštivanje samo njemu znanih propisa kada nema šta drugo reći da obrazloži zašto nije glasao za Odluku ministra financija i trezora Vjekoslava Bevande, pogotovo u doba ove krize kada su svima novci više nego potrebni - kazao je također Grubeša.

NA VRH

Podijeli članak na