REAKCIJE

Grubeša reagirao na Mahmutovićevu izjavu o odluci Ministarstva finansija BiH

Uvaženi zamjenik ministra se demagoški i nekompetentno poziva na poštivanje samo njemu znanih propisa kada nema šta drugo reći

Josip Grubeša. Fena

Fena

21.4.2020

Ministar pravde BiH Josip Grubeša reagirao je na izjavu zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževada Mahmutovića nakon što je on (Mahmutović) rekao da nije glasao za odluku Ministarstva finansija i trezora o povlačenju novca MMF-a jer je nezakonita.

- Tvrdnja je to zamjenika ministra koji je na početku svoje političke karijere i kojem je ovo prvi i ozbiljan politički zadatak. Previše si je uzeo za pravo da cijeni zakonitost rada ministra kojem je ovo treći mandat u Vijeću ministara BiH. Nije samo stvar nedostatka iskustva za ocjenu zakonitosti rada dugogodišnjeg i iskusnijeg ministra, nego i nedostatak znanja i autoriteta u ovoj oblasti, ili je on imao iskustva za koja niko ne zna. Ne ide mu u prilog ni njegovo selektivno poštivanje zakona, pa mu nije bio problem nezakonito razriješiti Moniku Mijić s funkcije vršitelja dužnosti Zastupnika Vijeća ministara BiH niti ne ispoštovati odluke organa koji su mu ukazivali na tu nezakonitost. Naprosto i ne trepnuvši, ostavio je organ uprave bez rukovoditelja, neovlašteno preuzevši na sebe ulogu i ovlasti Vijeća ministara BiH i tim legalizirao da se smijene svi vršitelji dužnosti na nivou BiH jer im je istekao mandat na koji ih je imenovalo Vijeće ministara ili neki drugi organ. Ili se radi o čistom interesu jedne osobe za koju je zamjenik izignorirao politiku za koje se deklarativno izjašnjavaju bošnjačke stranke i na taj način stvorio pretpostavke da se jedna ovako značajna državna institucija uruši bez rukovoditelja - kazao je Grubeša.

On za Mahmutovića kaže da je sebi dao za pravo da tumači zakone po vlastitom nahođenju i potrebi.  

Dževad Mahmutović. Avaz

Pored ove nezakonitosti, zamjenik Mahmutović bez Vijeća ministara imenuje za v.d. zastupnika Belmu Skalonjić i Sandru Malešić, za koje je već presudom Suda Bosne i Hercegovine utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete.

- Uvjeren sam da je uvaženi zamjenik ministra nepromišljeno precijenio svoje profesionalne i političke kapacitete, a već ima dovoljno grijeha na sebi te je trebalo prvo da se posavjetuje sa svojim “stručnjacima“ i riješi nered u svojoj kući i ispoštuje propise iz nadležnosti njegovog resora, pa tek onda dobro promisli da li će i temeljem kog stručnog i profesionalnog habitusa ocjenjivati rad ministra Bevande i dijeliti lekcije o legalitetu i legitimitetu Ministarstvu finansija i trezora na čijem je čelu ministar Bevanda već drugi mandat, a da ne spominjemo prethodna iskustva i odgovorne funkcije.  Očigledno u tom maniru uvaženi zamjenik ministra se demagoški i nekompetentno poziva na poštivanje samo njemu znanih propisa kada nema šta drugo reći da obrazloži zašto nije glasao za Odluku ministra financija i trezora Vjekoslava Bevande, pogotovo u doba ove krize kada su svima novci više nego potrebni - kazao je također Grubeša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.