GODIŠNJICE

Prije 28 godina formiran je Odred TO Ostrožac

Kroz ovu jedinicu prošlo je više od 600 boraca

Delegacija obišla Spomen-sobu. S. Japić

Piše: S. J. / Avaz.ba

22.4.2020

U skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, u cazinskoj Mjesnoj zajednici Ostrožac na skroman način je obilježena 28. godišnjica formiranja Odreda TO Ostrožac.

Predstavnici MZ Ostrožac, Grada Cazina i Vlade Unsko-sanskog kantona položili su cvijeće i proučili Fatihu na Šehidskom spomen-obilježju ispred stare džamije, nakon čega su obišli i Spomen-sobu, u kojoj su izložene fotografije 75 poginulih boraca šehida iz MZ Ostrožac i četiri civilne žrtve rata.

Učenje Fatihe šehidima predvodio je imam džemata Ostrožac Ale ef. Ćehić, dok su o značaju obilježavanja ovog datuma i velikom doprinosu u borbi za slobodnu Bosnu i Hercegovinu govorili nekadašnji pripadnici Odreda TO Ostrožac Dževad Beširević i Refik Lelić, savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajraktarević i ministar za boračka pitanja u Vladi USK Ermin Zulić.

Odred je prvi put postrojen 21. aprila 1992. godine. S. Japić

Odred TO Ostrožac prvi put je postrojen 21. aprila 1992. godine i činile su ga čete Ostrožac, Ostrožac brdo, Prošići i Majetići, vod Vrelo i odjeljenje Ostrožac na Uni. Dio odreda bio je angažiran u odbrani prilikom napada agresora na Bosansku Krupu, da bi 12. juna 1992. bio uključen u odbranu Grmuško–srbljanskog platoa. 

Formiranjem brigada i 5. korpusa Armije Republike BiH, Odred Ostrožac je rasformiran, a njegovi borci su raspoređeni po svim brigadama korpusa.  Kroz ovu jedinicu prošlo je više od 600 boraca. Njih 75 je poginulo braneći državu BiH, 58 su ratni vojni invalidi, a 50 ih je prošlo kroz agresorske logore.

Prvi ratni komandant Odreda TO Ostrožac bio je Kasim Pandžić, a nakon njega Husnija Zenković, Adnan Nadarević i Hasan Handanagić. Preteča formiranju Odreda bio je protivdiverzantski vod Ostrožac, koji je djelovao kao prištabna jedinica TO Cazin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.