IZJAVE

Eslik: Osigurali smo 500.000 dolara za pomoć BiH

USAID je preorijentirao svoja sredstva

Eslik: USAID pomaže BiH. Printscreen

Piše: Avaz.ba

22.4.2020

Osigurali smo 500.000 dolara za UNICEF u BiH kako bi se pružila podrška državi prilikom odgovora na pojavu Covida-19, a kako bi se zaštitili građani ove zemlja, kazala je tokom današnje pres-konferencije direktorica Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država za BiH (USAID) Nensi Eslik (Nancy).

- USAID radi sa BiH i drugim partnerima kako bi pomogao jačanju zdravstvenog sistema i ojačao kapacitete u ovoj situaciji. Ova sredstva su dio širih napora koji obuhvataju 1,2 miliona dolara koji su SAD osigurale kao pomoć za BiH u naporima koji se ulažu u ovoj krizi. USAID osigurava mnogo više od samih finansijskih sredstava, pružamo tehničku pomoć, obuke, izgradnju kapaciteta, jačanje zdravstvenih sistema i lijekove koji spašavaju živote – istakla je Eslik.   

Dodala je da će sredstva za pomoć u vanrednoj situaciji omogućiti da se unaprijedi laboratorijski sistem, aktivira pronalaženje slučajeva, vrši praćenje ili monitoring specifičnih događaja, pruži tehnička podrška ekspertima, unaprijedi angažiranost zajednica i unaprijedi prevencija.

- USAID je preorijentirao svoja sredstva kako bi se osigurala sredstva za ovaj prioritet, prilagođavamo naš način rada ovoj pandemiji i osiguravamo da postoje pravi ljudi na pravom mjestu, a kako bi se osigurala prava reakcija. Od pojave Covida-19, vlada SAD je osigurala više od 500 miliona dolara pomoći, koja je posebno usmjerena na borbu protiv pandemije u više od stotinu zemalja širom svijeta, uključujući i BiH. Hvala vlastima u BiH na partnerstvu dok zajedno reagiramo na pojavu Covida-19 – istakla je Eslik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.