KORONAVIRUS

Pilav: Epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata urađeno 260 testova, šest je pozitivnih, a od toga su četiri nova slučaja i dva su retestirana

Pilav: Rade se testiranja u staračkim domovima. Press služba KS

Avaz.ba / Fena

23.4.2020

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav kazala je da je u Kantonu Sarajevo epidemiološka situacija zadovoljavajuća, prati se broj oporavljenih u odnosu na broj pozitivnih na koronavirus. 

- Podaci pokazuju da na jednog pozitivnog imamo 0,3 oporavljenih. To govori u prilog dobre kontrole epidemije, nastavljamo to pratiti - kazala je Pilav. 

Navela je da se, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, rade testiranja asimptomatskih zdravstvenih radnika i njegovatelja u staračkim domovima. 

Prema njenim riječima, u Kantonu Sarajevo djeluje 12 domova za stare osobe i socijalno-zdravstvenih ustanova, u kojima je ukupno 1.295 korisnika, a 171 osoba je s njima u neposrednom kontaktu (zdravstveni radnici, njegovatelji). Nezdravstvenog kadra u tim ustanovama je 375.   


U KS u 24 sata urađeno 260 testova. Arhiv

Pilav kaže da su u kontinuiranoj saradnji s kolegama s federalnog nivoa. Planira se liberalizacija javno-zdravstvenih mjera, a u tome aktivno sudjeluje i Kanton Sarajevo.

Kako statistika pokazuje, u Kantonu Sarajevo je u posljednja 24 sata urađeno 260 testova, šest je pozitivnih. Od toga su četiri nova slučaja, dva su retestirana (u fazi oporavka). U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) hospitalizirano je 11 osoba, niko nije priključen na respirator. U 24 sata troje je oporavljeno, smrtnih ishoda nije bilo.  

U period od 30. januara do 22. aprila testirano je 2.698 osoba. Pozitivnih je 124, od toga 18 retestiranih i 22 izliječene osobe. Evidentirano je šest smrtnih slučajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.