KRIZNI ŠTAB

Ajdinović: Sutra sjednica Štaba o ublažavanju mjera

Imamo smanjen intenzitet ulazaka u BiH tako da je u posljednja 24 sata svega 19 osoba ušlo u BiH i oni su zadržani u šatorima, nakon čega su premješteni u karantin, rekao je Ajdinović

Ajdinović: Do danas izdato ukupno 26.809 rješenja. FENA

Piše: Avaz.ba

23.4.2020

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je na današnjoj pres-konferenciji da kontinuirano nastavljaju vršiti nadzor nad 14 graničnih prijelaza.

- Imamo smanjen intenzitet ulazaka u BiH tako da je u posljednja 24 sata svega 19 osoba ušlo u BiH i oni su zadržani u šatorima, nakon čega su premješteni u karantin. FUZIP je u protekla 24 sata izrekao 216 mjera. Do danas je izdato ukupno 26.809 rješenja za naše građane i te smo podatke uputili kantonalnim policijskim inspekcijama - rekao je Ajdinović.

Komunikacija s inspektoratom RS

Komunikacija s inspektoratom RS je, također, periodična, nekad je bolja, a kako je rekao Ajdinović, nekad slabija.

- Do sada su nam uputili 204 osobe koje su prešle granicu na području RS, a imaju prebivalište u Federaciji i upućene su u karantine. Od 8. aprila imamo manji intenzitet ulazaka u BiH zahvaljujući ovoj mjeri. U USK imamo 210 ulazaka, u ZDK 284, u BPK 6, u HNK 28, ZHK 22, u KS 75 i u Kantonu 10 23 građana u karantinu - rekao je Ajdinović.

Dosta građana napustilo karantin

Istaknuo je i da je u posljednja dva dana dosta građana napustilo karantin.

- Kolege koje rukovode karantinskim centrima, trude se da poduzmu sve što je predviđeno zakonom da prostori budu onakvi kakvi trebaju biti u korist građana. Nijedna naredba Civilne zaštite nije donesena a da ne poštuje zakonske ovlasti - naglasio je Ajdinović.

Najavio je da će se sutra održati sjednica Civilne zaštite na kojoj će odlučiti o ublažavanju mjera.

- Kada smo donosili naredbe, mislili smo prvo na zdravlje građana. O kojim ćemo naredbama govoriti, ne mogu precizirati, te informacije ćemo imati sutra - potvrdio je Ajdinović.

Napomenuo je i da je dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata obavio 16 kontrola i da su izrekli 214.000 KM kazni.

Rekao je i da nekoliko benzinskih pumpi nije ispoštovalo naredbe ministarstva o utvrđivanju marži. Utvrđeno je da je 99 posto benzinskih pumpi snizilo cijene goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.