SARAJEVO

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio "korona zakon"

50 zastupnika bilo "za", a 25 protiv

Održana online sjednica. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

23.4.2020

Na vanrednoj online sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta usvojen je Vladin prijedlog ekonomskih mjera.

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa prvobitno nije dobio podršku. Glasalo je 45 zastupnika "za", 21 protiv, osam je bilo suzdržanih. Ali se provjeravalo da li su svi glasali. Alma Kratina je tražila pauzu radi konsultacija unutar Kluba DF-a, ali to nije odobreno jer je protivno Poslovniku o radu. 

Međutim, nakon pojedinačnog izjašnjavanja, ipak je 50 zastupnika bilo "za", a 25 protiv, tako da je zakon ipak dobio podršku Zatupničkog doma.

Zastupnici su večeras sa 58 glasova odobrili i Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta. Protiv je glasalo 13 zastupnika, dok je devet bilo uzdržano. 

Rebalansirani budžet ukupno iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11 posto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa, obrazložio je zastupnicima tokom dana na ovoj sjednici federalni premijer Fadil Novalić.

Potrebno je da se o ovome izjasni i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Održana online sjednica. Arhiv

“Korona zakon” je predložen s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po privredu Federacije BiH, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tokova poslovanja.

Zakon propisuje subvencioniranje doprinosa za obvezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, obustavljaje svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, obustavljanje obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, obustavljanje prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa, te uspostava Garancijskog fonda.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.