SAOPĆENJA

Lokalne izbore u BiH raspisati u maju

Samo zakonodavno tijelo može donijeti zakonski utemeljene odluke o raspisivanju i organiziranju lokalnih izbora u BiH

Iz HNS-a insistiraju na odlukama koje su u skladu s Ustavom i zakonima. Arhiv

Avaz.ba

25.4.2020

Hrvatski narodni sabor (HNS) smatra da lokalne izbore u BiH treba raspisati početkom maja kako bi se održali u oktobru poštujući sve zakonske rokove za njihovo održavanje. 

Iz HNS-a smatraju da samo zakonodavno tijelo može donijeti zakonski utemeljene odluke o raspisivanju i organiziranju lokalnih izbora u BiH te insistiraju na odlukama koje su u skladu s Ustavom i zakonima, suzdržavajući se od narušavanja zakonodavnog poretka i stabilnosti. 



Hrvatski narodni sabor BiH. Arhiv

Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na tragu ranijih zahtjeva i stavova HNS-a, predložio je inicijativu Vijeću ministara BiH da, u saradnji s nadležnim institucijama, napravi procjenu uvjeta za početak izbornog procesa lokalnih izbora 2020. godine, saopćeno je iz HNS-a.

Zbog zdravstveno-epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, HNS je, podstaknut prioritetnom zaštitom zdravlja i sigurnosti stanovnika, prvi u BiH predložio da se moraju donijeti kvalitetna zakonska rješenja pri organizaciji izbora.  

Upućen je poziv predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BiH da donesu zakonski utemeljene odluke o ovom pitanju, a naglašena je važnost konačnog političkog konsenzusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.