STAVOVI

Šeranić: Loša odluka FBiH, obdukcije normalno obavljamo

Zavod za sudsku medicinu redovno obavlja obdukcije, kaže Šeranić

Šeranić: Mislim da nije trebalo ići na ovakav način s ovom vrstom odluke. Arhiv

Avaz.ba

26.4.2020

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić poručio je da će RS učiniti sve što je u njenoj moći da sačuva zdravlje stanovnika nakon što su federalne vlasti donijele lošu odluku da ukinu karantine na graničnim prijelazima. 

Šeranić smatra da ova odluka federalnih vlasti nije dobra, prvenstveno s aspekta kontrole osoba koje dolaze iz inozemstva.

- Čuli smo i ambasadora Kine u BiH Đi Pinga koji kaže da je i za ovu azijsku zemlju trenutno najveći izazov kontrola uvezenih slučajeva - rekao je Šeranić.

On je dodao i da je Svjetska zdravstvena organizacija kroz svojih šest preporuka u vezi s ublažavanjem mjera kao jednu istakla adekvatan način kontrole granice.

- Mislim da nije trebalo ići na ovakav način s ovom vrstom odluke, ali kolege u Federaciji vjerovatno znaju zašto su to činili - rekao je Šeranić.

On je napomenuo da se pokazalo da je mehanizam, koji je RS ustanovila još 23. marta, vrlo uspješan kada je riječ o kontroli granice s aspekta zdravstvenog nadzora.

Šeranić je naveo i da se može primijetiti da dolaze neusaglašene poruke iz različitih institucija po tom pitanju.

- Ali, kao što je Republika Srpska nadležna za sistem organizacije zdravstva i za zdravlje svog stanovništva, tako ćemo postupati i u narednom periodu i učinit ćemo sve što je u našoj moći da kroz naše institucije osiguramo i sačuvamo zdravlje naših stanovnika - poručio je Šeranić. 

Šeranić: Epidemiološka situacija u RS je pod kontrolom. Arhiv

Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija u RS je pod kontrolom, na šta ukazuju podaci da je od 562 uzorka dnevno 15 osoba pozitivnih na koronavirus. 

- Ono što je dobro jeste da se kontinuirano držimo na procentu od pet posto pozitivnih od ukupno testiranih te da imamo dobre pokazatelje kada je riječ o zdravstvenom nadzoru u zdravstvenim ustanovama, staračkim domovima i licima koja primarno dolaze u kontakt s onima koji su zaraženi koronavirusom - rekao je Šeranić.

On je napomenuo da su upravo ti pokazatelji i kontinuitet stabilnosti kontrole same epidemije omogućili da se razmišlja o određenom ublažavanju mjera, kojem će se pristupiti postepeno.

- Epidemiološki i kroz inspekcijski nadzor ćemo pratiti sve što se dešava s epidemijom i na osnovu toga donositi zaključke i prijedloge, kao to smo to činili prethodna dva mjeseca - rekao je Šeranić.

Kada je riječ o obudukcijama koje se vrše u Republici Srpskoj, Šeranić je rekao da Zavod za sudsku medicinu redovno i normalno obavlja obdukcije koje su potrebne u vezi sa sudskim istražnim ili bilo kojim drugim procesima.

On je pojasnio da je suština u tome da obducent ima obavezu da koristi ličnu zaštitnu opremu u onom segmentu u kojem je pri obdukciji i koristi, bez obzira na to da li, kako i na koji način virus živi prilikom obdukcije.

- Naš Zavod za sudsku medicinu još na početku epidemije je obavio razgovore i ustanovio procedure zaštite, zajedno s Institutom za javno zdravstvo RS - rekao je Šeranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.