STAVOVI

Satler očekuje da se do Samita u Zagrebu postigne saglasnost o evropskom putu

Od utorka ćemo konkretnije razgovarati kako da dođemo do Akcionog plana o pitanju rješavanja 14 ključnih prioriteta Evropske komisije

Johan Satler: BiH je dobila veću pomoć od EU nego ostale zemlje regiona. Arhiv

Srna

26.4.2020

Šef delegacije EU u BiH Johan Satler očekuje da će domaći lideri u BiH do Samita EU i zapadnog Balkana u Zagrebu, koji bi trebalo da bude održan 6. i 7. maja, postići saglasnost o daljim koracima BiH na evropskom putu. 

- Vjerujem da je moguće postići saglasnost. Ne očekujem da će se svih 14 ključnih prioriteta Evropske komisije riješiti, jer tamo ima i te kako kompleksnih pitanja i problematike - rekao je Satler večeras za RTRS.

On je najavio da će u utorak, 28. aprila, imati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH i ambasadorima, te ocijenio da bi članovi Predsjedništva trebalo da imaju aktivniju ulogu o prioritetu broj jedan – da BiH postane članica EU. 

- Od utorka ćemo konkretnije razgovarati kako da dođemo do Akcionog plana o pitanju rješavanja 14 ključnih prioriteta Evropske komisije - istakao je Satler.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta je unapređenje funkcionalnosti BiH, suzbijanje širenja koronavirusa i borba za ljudske živote, te borba za radna mjesta.

Smatra da je dobra vijest za čitav region i BiH to što je EU dala zeleno svijetlo za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Predstavljena je cijela nova metodologija za proširenje EU što podrazumijeva da se proces mora podići na viši nivo gdje će se osnažiti interakcija između zvaničnika EU i političara iz zemalja zapadnog Balkana kroz odgovarajuća tijela da proces bude malo dinamičniji - pojasnio je Satler.

Riječ je, dodao je, o prilično zahtjevnom procesu koji ima 34 pregovaračka poglavlja koja će se sada rekonstruisati u takozvane klastere, te napomenuo da ima jedan klaster o vladavini prava tako da se neće moći otvarati drugi, dok ovaj ne bude završen.

Satler je rekao da je prošla godina dana od 14 ključnih prioriteta Evropske komisije za BiH i da od maja 2019. nisu dobili odgovore od vlasti u BiH, koje nisu bile formirane.

Kada je riječ o finansijskoj i medicinskoj pomoći EU BiH, Satler je ponovio da je EU obezbijedila sedam miliona eura medicinske pomoći BiH, od čega dva miliona za Republiku Srpsku.

Drugi dio pomoći EU za BiH je više od 70 miliona eura za podršku privredi i preduzećima, te treći set makrofinansijske pomoći za BiH od 250 miliona eura. Ovo je najveći iznos pomoći u odnosu na sve ostale zemlje zapadnog Balkana - istakao je Satler. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.