RIJEČ STRUČNJAKA

Bakir Nakaš: Nema opuštanja, nije kraj pandemije

Ovaj virus zasigurno će se pojaviti ponovo u septembru, kazao je Nakaš

Nakaš: Moramo biti ozbiljni i svjesni da su rizik Prvi maj i Đurđevdan. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

27.4.2020

Ulazimo u drugi dio proljetnog perioda, ulazimo u ljeto i ovo će zasigurno imati efekt na virus koji će izgubiti moć velike zaraze. Nije došao kraj pandemije, ovo je možda silazna faza. Kazao je ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“ Bakir Nakaš, ugledni ljekar infektolog.

Zaštitna oprema

- Kada će biti kraj pandemije, zavisi od broja zaraženih. Ti trendovi će nam dati procjenu jesmo li izašli iz pandemije ili nismo - istakao je Nakaš.

Veliki broj stručnjaka navodi da su odluke o ublažavanju mjera i ukidanju policijskog sata preuranjene. Nakaš pojašnjava da, ukoliko se građani budu pridržavali mjera, možemo računati da neće doći do skoka broja novozaraženih.

- Hoće li ovo oslobađanje biti okidač za neku pojavu zaraženih, ostaje da vidimo. Ukoliko bi se građani pridržavali nošenja zaštitne opreme, socijalne distance, da se ne okupljaju, možemo proći bez posljedica. Ovo je mač s dvije oštrice, ali, ukoliko se bude pridržavali svih mjera i zaštitili sebe i druge, jedna od oštrica tog mača će se otupiti - kazao je Nakaš.

Nakaš: Nema opuštanja. Avaz

Ublažavanje mjera

Između ostalog, on navodi da će se ovaj virus zasigurno pojaviti ponovo u septembru.

- Ublažavanje mjera ne znači da građani mogu da se opuste i da je kraj pandemije. Moramo biti ozbiljni i svjesni da su rizik Prvi maj i Đurđevdan. Ublažavanje mjera je društveno davanje mogućnosti da imate pravo da izađete na zrak, da odete do trgovine, ali to ne znači da se smijemo ponašati kao da nije pandemija - rekao je Nakaš. 

Sve je na nama

Nakaš pojašnjava da, ukoliko nema vakcine te nemamo mogućnosti da preveniramo, moramo djelovati na neke druge stvari.

- Dakle, ključan je odnos prema sebi i podizanje imunološkog odgovora opće zaraze. Nadam se da ćemo mi, kada se pojavi ponovo virus, iskoristiti iskustvo koje smo sada stekli. Restriktivne mjere su učinile svoje, sada je sve na nama - zaključio je Nakaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.