SARAJEVO

Pehar: Novih 14 osoba u FBiH pozitivno na koronavirus

Dosad 49 osoba hospitalizirano

Davor Pehar. FENA

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

27.4.2020

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je danas da su u protekla 24 sata testirana 573 uzorka na koronavirus te da je novih 14 osoba pozitivno na Covid-19.

- Dosad je u FBiH testirano 15.058 osoba, a pozitivnih je 840. Spolna distribucija pokazuje da su 54 posto oboljelih žene, dok su 46 posto muškarci - kazao je Pehar.




Davor Pehar. FENA

Istaknuo je da je s današnjim danom 49 osoba hospitalizirano u FBiH te da je pet osoba na respiratoru.

- Dosad se u FBiH oporavilo 278 pacijenata, a samo u protekla 24 sata 22 osobe su se oporavile. U posljednjih nekoliko dana nismo imali smrtnih slučajeva, tako da i taj broj sada iznosi 32 - kazao je Pehar.

Pehar je još jednom podsjetio da je više od dvije trećine smrtnih slučajeva u dobnoj grupi iznad 65 godina.

- Danas kad smo polazili na konferenciju, kolege u Zavodu za javno zdravstvo su me podsjetile da je tačno prije tri mjeseca ekipa epidemiologa iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo bila na granici u Doljanima, gdje smo popratili autobus turista iz Kine koji je u tom periodu došao u turističku posjetu BiH.  

Dan poslije smo stavili pod zdravstveni nadzor kamp kineskih radnika kompanije koja obavlja poslove na izgradnji autoputa u Hercegovini i zahvaljujem svima koji su posljednja tri mjeseca predano radili na način na koji smo to osmislili i to je urodilo plodom da danas imamo prihvatljivu epidemiološku situaciju - pojasnio je Pehar. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.