RAZGOVOR

Stromkvist za "Avaz": Vlasti u BiH ozbiljno odgovorile na opasnost od koronavirusa

Odgovor vlade Švedske na pandemiju bazira se na preporukama relevantnih stručnih agencija i međunarodnih organizacija, kaže Stromkvist

Stromkvist: Podržavamo naše evropske susjede. Avaz

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

27.4.2020

Vlasti u Bosni i Hercegovini odgovorile su na pandemiju s velikom ozbiljnošću, uvedene su mjere kako bi se zaštitili građani i dobilo na vremenu da ojačaju zdravstveni sistem uz podršku međunarodne zajednice. 

Kazala je to za ”Avaz” ambasadorica Švedske u BiH Johana Stromkvist (Johanna Stromquist). 

 

Medicinska oprema

Dodala je da će, uz velike količine medicinske opreme koja stiže iz EU, ali i od drugih prijatelja širom svijeta, biti važno da postoji centralni mehanizam za koordinaciju za teritorij cijele države kako bi se pomoć distribuirala na transparentan i efikasan način. 

Tako će biti osigurano da stigne pravovremeno do onih kojima je najpotrebnija. 

- Raduje me činjenica da je EU najavila da će, osim 7 miliona eura vrijedne medicinske opreme, također pružiti pomoć BiH u iznosu od 80 miliona eura za socioekonomski oporavak i 250 miliona eura za makrofinansijsku pomoć. To, zaista, pokazuje našu predanost da podržavamo naše evropske susjede - naglasila je Stromkvist.

Stromkvist: Podržavamo naše evropske susjede. Avaz

Budući da se Švedska spominje kao zemlja koja nije uvela drastične mjere, ambasadorica kaže da i njena zemlja ima iste ciljeve kao i sve ostale države - da se sačuvaju životi i zaštiti javno zdravlje, uspori širenje virusa i da se osigura da zdravstveni sistem može odgovoriti ovim vanrednim izazovima.

- Odgovor vlade Švedske na pandemiju bazira se na preporukama relevantnih stručnih agencija i međunarodnih organizacija. Cilj je da se poduzimaju ispravne mjere u pravo vrijeme kroz kombinaciju preporuka i zakonski obavezujućih mjera. Primjera radi, građanima se preporučuje da rade od kuće i osobama iznad 70 godina da ostanu kući. Postoje preporuke da se izbjegavaju nepotrebna putovanja i naravno da se održava fizička distanca. Većina građana pridržava se ovih preporuka - pojasnila je Stromkvist.

Više posla

Odgovarajući na pitanje kako provodi vrijeme u samoizolaciji, Stromkvist kaže da zapravo radi više nego ikada. 

- Pružamo konzularnu pomoć švedskim državljanima koji se nalaze u BiH. Mnogi su se zadesili ovdje kada je zatvoren aerodrom i pomogli smo grupi od 175 osoba da se vrate u Švedsku. Također, radimo zajedno s našim lokalnim partnerima, uključujući UN agencije, na tome da se prilagodi tekuća bilateralna pomoć Švedske BiH - istakla je Stromkvist.

Bolji dani dolaze

Moja poruka građanima BiH je da pazimo sebe i druge. Da budemo obzirni i pružimo podršku i pomoć drugima kada god to možemo. Da se ponašamo tako da, kada se jednog dana budemo sjećali ovih vremena, možemo da se ponosimo sobom. Mi smo svi zajedno u ovome i zajedno ćemo ovo proći. Bolji dani dolaze - poručila je Stromkvist. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.