POSLJEDICE Agencije zaključane, atraktivne destinacije puste

Turizam će se posljednji oporaviti

Svi planirani i ugovoreni poslovi čija je realizacija trebala početi u proljeće su otkazani, kaže Babić-Jašarević

D. Pašalić / Avaz.ba

Vlašić je za vikend bio gotovo bez posjetilaca

Foto: Avaz


Turizam na globalnom nivou, kao iznimno značajna privredna grana, zbog pandemije koronavirusa i poduzetih mjera na sprečavanju njenog širenja, gotovo je na izdisaju.

Put ka oporavku

Zbog vanredne situacije ključ u bravu stavile su brojne bh. turističke agencije, a građani su otkazali planirana putovanja van zemlje.

Ajla Babić-Jašarević, vlasnica agencije „Babić Biss Tours“, kaže da će nakon kraja pandemije turizam biti posljednja djelatnost koja će naći put do oporavka.

- Kompanije koje se bave turizmom i prijevozom putnika u linijskom i vanlinijskom saobraćaju već od februara su se počele suočavati s otkazivanjem turističkih aranžmana i ekskurzija. Svi planirani i ugovoreni poslovi čija je realizacija trebala početi u proljeće su otkazani - kazala je ona.

 • Babić-Jašarević: Otkazivanje aranžmana

  Babić-Jašarević: Otkazivanje aranžmana

  Foto: Avaz


I osnovci i srednjoškolci će, podsjeća, nažalost, ostati bez đačkih i maturalnih ekskurzija.

- I međunarodni autobuski saobraćaj je stopiran zatvaranjem granica. Otkazali smo brojna putovanja, a neka smo prolongirali za jesen. Oko 2.000 putnika je bilo prijavljeno za aranžmane i ekskurzije tokom proljeća - rekla je Babić-Jašarević.

Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o turističkim destinacijama u našoj zemlji. U jedinom bh. gradu na moru zaustavljene su sve turističke aktivnosti. Kako je za medije izjavio Davor Krešić, direktor prodaje u hotelu „Sunce“, ova sezona je propala.

 • Krešić: Posao tek iduće godine

  Krešić: Posao tek iduće godine

  Foto: Avaz


Bez prihoda 

 Vlašić, kao jedna od atraktivnih bh. turističkih destinacija koju tokom cijele godine posjećuju gosti iz BiH, ali i regiona, već se suočava s posljedicama pandemije. Proteklog vikenda, kada bi inače ova bh. planina trebala vrvjeti posjetiocima, sve je bilo pusto. Hoteli su zatvoreni, a mogli su se sresti tek rijetki šetači.

Rijetki šetači

- Valja sada izgurati do 1. maja naredne godine, i to bez aktivnosti i prihoda, jer mi pravu sezonu i posao očekujemo tek 2021. - istakao je Krešić.

I druge turističke destinacije u BiH su bez posjetilaca i sve je sablasno prazno.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na