ZENICA Dobre vijesti iz Zeničko-dobojskog kantona

Skomorac: Danas otpust 12 pacijenata izliječenih od koronavirusa

Rasim Skomorac, direktor KB Zenica, ističe da imaju 76 pacijenata u stacionaru

D. P. / Avaz.ba

Skomorac: Radimo prvu fazu paralelnih testova

Foto: D. Pašalić


Epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) još je stabilna, potvrdio je Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK. Prema njegovim riječima, uvjeren je da će problem Maglaja uspješno i kvalitetno riješiti, a koji ima, praktično, 50 posto oboljelih u ZDK. 

- Imamo još samo dvije osobe u karantinima i bit će otpuštene, čime će biti završena priča o karantinima. Dobro je da smo ih sve testirali i niko od njih nije pozitivan - kaže Jupić.

Rasim Skomorac, direktor KB Zenica, ističe da imaju 76 pacijenata u stacionaru, na Odjelu za infektivne bolesti smješteno 19, a da niko još nije na respiratoru te da je kod svih pacijenata povoljna zdravstvena situacija.

  • Rasim Skomorac

    Rasim Skomorac

    Foto: D. Pašalić


- Primijetan je značajan porast pacijenata iz Maglaja i to je nekako dodatno opterećenje ustanove, ali se nadamo da će se ta situacija sanirati. Važno je kazati da ćemo danas imati otpust 12 pacijenata koji su negativni na testiranju, čime ćemo smanjiti brojke hospitaliziranih pacijenata - kaže Skomorac.

Posebno ističe da je sa radom u zeničkoj bolnici počeo PCR laboratorij počeo s radom, a da za zvaničan početak rada čekaju akreditaciju Federalnog ministarstva zdravstva.

- Radimo prvu fazu paralelnih testova u našoj i u laboratoriju u Sarajevu, da bismo bili sigurni da su naši rezultati jednaki. Dosad svi urađeni testovi su bili sa istim ishodom. Danas će se nastaviti određena testiranja - kazao je Skomorac.

NA VRH

Podijeli članak na