SARAJEVO

Održan sastanak koordinacionog tima Tužilaštva BiH

Središnje teme odnosile su se na rad i organizaciju institucije u vanrednoj situaciji, koordinaciju sa partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona, te plan organizacije rada u narednom periodu

S današnjeg sastanka. Tužilaštvo BiH

Avaz.ba

29.4.2020

Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić održala je četvrti sastanak Koordinacionog tima Tužilaštva BiH, na kojem su analizirani rad i aktivnosti Tužilaštva BiH u periodu od uvođenja vanredne situacije zbog pandemije Covida-19. 

Rad Tužilaštva BiH bio je efektivan i organiziran u skladu s preporukama VSTVBiH i drugih nadležnih organa, tako da je Tužilaštvo BiH uspjelo adekvatno odgovoriti izazovima i radnim zadacima u proteklom periodu.

Zabilježen je intenzivan rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa žurnim rokovima, predmetima koji su u vezi sa širenjem pandemije Covida-19, a također i u predmetima terorizma, krijumčarenja osoba u segmentu ilegalnih migracija, neovlaštenog prometa opojnih droga, neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, kao i predmetima za druga kaznena djela.

Na sastanku se razgovaralo o mjerama zaštite za uposlenike, stranke i osoblje koje dolazi u dodir s uposlenicima Tužilaštva BiH, s akcentom na posebne mjere u slučaju povećanja radnih kapaciteta u skladu sa zdravstvenim i sigurnosnim mjerama i ograničenjima.

Tužilaštvo BiH održava aktivnu i frekventnu komunikaciju s partnerskim pravosudnim, policijskim i sigurnosnim agencijama, radi osiguranja što boljeg i nesmetanog funkcioniranja institucije.

Također, na zahtjev i dopis iz VSTVBiH, Koordinacioni tim razgovarao je o planu aktivnosti i angažmanu kapaciteta u narednom periodu, a u skladu sa situacijom izazvanom širenjem virusa Covid-19 te u skladu s preporukama nadležnih organa i u dogovoru i koordinaciji s partnerskim institucijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.