PANDEMIJA

U Mostaru pet novih slučajeva koronavirusa, u HNK zabilježen 12. smrtni slučaj

Prema informacijama iz Covid-bolnice, sinoć je preminula bolesnica s više komorbiditeta rođena 1954. iz Konjica

Bolesnica imala sve karakteristike Covida-19. Ilustracija

M. Sm.

29.4.2020

U posljednja 24 sata, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 testirano je 137 uzoraka, od čega je pet pozitivnih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i svi su iz Mostara, stoji u informaciji Kriznog štaba HNK. 

Iz Kriznog štaba također su potvrdili smrtni slučaj u Covid-bolnici tokom protekle noći.

- Prema informacijama iz Covid-bolnice, sinoć je preminula bolesnica s više komorbiditeta rođena 1954. iz Konjica, koja je hospitalizirana od 23. marta. Zbog težine kliničke slike zahtijevala je mjere intenzivnog liječenja i mehaničke ventilacije, a 14 dana poslije je učinjena i traheotomija. 

Bolesnica je prethodnih dana bila stabilna, ali je oko 22 sata, naglo došlo do ireverzibilnog respiratornog urušavanja te je, i pored provedenih mjera reanimacije i intenzivnog liječenja, preminula. Bolesnica je imala kliničke, epidemiološke i radiološke karakteristike Covid-bolesnika - kazali su iz Kriznog štaba HNK.

Naveli su da se u bolnici trenutno liječi 20 bolesnika te da su tri na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja, a tri na potpornoj terapiji kisikom. Ostali bolesnici su stabilno bez pogoršanja. Jedan bolesnik otpušten je na kućno liječenje.

U HNK je do sada 248 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a zabilježeno je 12 smrtnih slučajeva.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.