GORAŽDE

U 83. godini preminuo imam Ibrahim ef. Omeragić

Preminuo je u Domu za stare i iznemogle osobe, u ustanovi u kojoj je želio da bude kako njegova starost i bolest nikome ne bi predstavljali teret

Ibrahim ef. Omeragić. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

29.4.2020

U Goraždu je u 83. godini preminuo Ibrahim ef. Omeragić, stari ruđanski imam, koji je sa svojim narodom, u džematima u kojima je radio, decenijama dijelio dobro i zlo. Preminuo je u Domu za stare i iznemogle osobe, u ustanovi u kojoj je želio da bude kako njegova starost i bolest nikome ne bi predstavljali teret. 

Omeragić je rođen 1937. godine u Strgačini kod Rudog. Pune 43 godine proveo je u aktivnoj službi u Islamskoj zajednici. Dužnost imama obavljao je u Rudom, Čajniču, Gornjem Vakufu i Bugojnu, u Goraždu je radio i kao nastavnik vjeronauke, a angažiran je i nakon odlaska u penziju. Bio je prvi poslijeratni imam u Rudom. S Ibrahimom ef. Omeragićem posljednji put smo razgovarali u njegovoj sobi u Domu za stare. Bio je sretan zbog činjenice da su sve džamije, pa i velika Kajserija, izgrađena na obali Drine, pune omladine, jer je pamtio i vremena kada je jedna džamija u Goraždu znala biti poluprazna.


Ibrahim ef. Omeragić. Avaz

Dok ga je zdravlje služilo, živio je u svojoj Strgačini, vrijedno radeći na imanju. U avliji svoje kuće čuvao je prvi objekt, koji je od starih blokova i bez maltera podignut nakon rata na ovom području, jer Ibrahim je među posljednjima napustio, a među prvima se vratio u spaljeni zavičaj. 

- Kada sam došao ovdje, zatekao sam oko 4.500 stanovnika u Strgačini, Omačini i Strmici, a bilo je oko 960 učenika u osnovnoj školi, koja je imala i svoje područne škole i ukupno 38 nastavnika i učitelja. Raseljavanje ovog kraja odavno je svjesno rađeno. Rudo je bilo nerazvijeno i ljudi su morali Ćirom putovati za Sarajevo, jer ovdje nisu imali gdje da se zaposle. Ukidanje pruge Priboj – Sarajevo samo je ubrzalo iseljavanje, a gradnjom hidroelektrane iseljeno je još 40 porodica – pričao nam je o uspomenama iz svoje mladosti.

Povremeno je bio tužan što država nije učinila više da sela oko Rudog ne ostanu pusta.

- Ta korupcija, položaj, stolica za koju se svi bore i u nju uvlače samo svoju rodbinu i prijatelje... oni samo više produbljuju krizu u BiH. Većina naroda jedva preživljava, a iznad njih su se izdigli oni koji su materijalna sredstva na brzinu sakupili. Odakle, Bog zna. Postoje snage koje ne žele da se uredi stanje, da bi se normalno živjelo kao u drugim zemljama – pričao nam je prije šest godina.

Ibrahim ef. Omeragić preselio je u svetom mjesecu ramazanu. Iz Medžlisa IZ Rudo saopćeno je da će dženaza i ukop biti obavljeni u džematu Strgačina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.