NAŠA TEMA

BiH ne zna koliko u inostranstvu ima studenata

Šta kažu iz Alumni asocijacije Zapadnog Balkana

Samir Beharić. Avaz

Piše: E. Crnkić / Avaz.ba

30.4.2020

Većina bh. studenata koji se nalaze u inozemstvu na redovnim studijima našli su se u neizvjesnoj egzistencijalnoj situaciji zbog pojave koronavirusa. Najveći broj njih, osim studija, obavljali su mnoge privremene poslove ili one preko studentskog servisa. 

Svi odgovorni

Država BiH nema podatke koliko studenta studira van njenih granica. Prema podacima Alumni asocijacije Zapadnog Balkana (WBAA), u inostranstvu trenutno studira preko 6.000 bh. državljana.

- Do sada je na našu online kampanju pristiglo 1.000 prijava studentica iz BiH koji su se našli u inostranstvu, a kojima je potrebna podrška države. Podatke ćemo proslijediti nadležnim entitetskim i državnim ministarstvima - kazao je Samir Beharić, član Upravnog odbora Alumni asocijacije Zapadnog Balkana, koji trenutno stažira u Evropskom parlamentu u Briselu.

Antonio Ladan, student pete godine fakulteta prometnog inženjerstva na Univerzitetu u Mariboru, odgovornima smatra sviju nas koji smo dozvolili da je Bosna i Hercegovina postala ovo što je danas. On ističe da smo država koja uvijek u budžetu pronađe novce za nove limuzine političara, a za studente i obične ljude se nikad nema.


Antonio Ladan. Avaz

- Ja sam redovni student, u vrijeme zatvaranja fakulteta zbog pandemije sam ostao bez mogućnosti povratka u BiH zbog zatvaranja svih putničkih linija iz Maribora. Od tad sam ja i mnoštvo drugih studenata iz Slovenije s istim problemom pisali ambasadi, ali nikakvu pomoć nismo dobili osim instrukcija da ne idemo za BiH zbog rizika širenja pandemije - ističe Ladan.

U istim problemima našao se i Rijad Julardžija, koji se nalazi na redovnom magistarskom programu Finansijski i bankarski menadžment na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Julardžija ističe da nisu dobili odgovor ni na jedan njihov poziv prema ambasadi u Ljubljani otkada se pojavila situacija s koronavirusom.  


Nezavidna situacija

- Situacija zbog aktuelnog virusa s kojom se trenutno suočavamo ja i druge kolege studenti iz BiH koji se nalazimo na redovnim studijima u inostranstvu je veoma nezavidna. Prouzrokovala je veliko finansijsko opterećenje za nas i naše roditelje, dok još uvijek od države nismo dobili nikakav vid pomoći - navodi Julardžija.

Studenti smatraju da država umjesto što bi trebala otvoriti sva vrata za studente van BiH da ih vrati sebi, ona im šalje poruku da za nju ne postoje. Loša politika prema mladima općenito vlada i prepušteni su sami sebi, ako nemaju nekoga da ih malo „stranački“ pogura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.