SARAJEVO

Pravosuđe nastavlja rad uz mjerenje temperature na ulazu

Sudovi će mjere uvoditi ili ublažavati na osnovu dnevnih promjena epidemiološke situacije, navodi se u Odluci

VSTV: Nova odluka. Avaz

Avaz.ba

1.5.2020

Ranija odluka kojom se odgađaju sva suđenja osim hitnih stavljena je van snage, a usvojena je nova Odluka o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini u narednom periodu tokom trajanja pandemije koronavirusa.

Kako je saopćeno iz VSTV-a, sudovi će svoj rad uskladiti s odlukama lokalnih kriznih štabova i s trenutnom epidemiološkom situaciju na području svake institucije.

Sudovi će mjere uvoditi ili ublažavati na osnovu dnevnih promjena epidemiološke situacije, navodi se u Odluci.

- Predsjednici sudova i glavni tužioci imaju obavezu i da poduzimaju sinhronizirane i koordinirane mjere i liberaliziraju mjere na području krivične nadležnosti - navodi se u saopćenju VSTV-a.


Tužilaštvo BiH. Arhiv

Istaknuto je i da su predsjednici sudova obavezni do 15. maja uvesti puno radno vrijeme onih koji dolaze na posao te odrediti optimalan broj nosilaca pravosudnih funkcija i radnika koji dolaze na posao, u skladu s prostorom za rad.

- Svi predsjednici sudova i glavni tužioci su dužni voditi računa i o ravnomjernom opterećenju svih nosilaca pravosudnih funkcija i radnika prilikom pravljenja rasporeda poslova shodno liberalizaciji mjera koje poduzimaju. Sve pravosudne institucije su dužne prije liberalizacije mjera i uspostavljanja novog načina rada osigurati dovoljan broj zaštitnih sredstava - navode iz VSTV-a.

U Odluci je navedeno da pored ostalih preporuka nadležnih epidemioloških, sanitarnih i drugih institucija, zaštitna sredstva posebno trebaju obuhvatati: postavljanje korita za dezinfekciju obuće na ulazima u zgradu pravosudne institucije, postavljanje dozatora s dezinfekcionim sredstvom za ruke na ulazima u zgradu pravosudne institucije, mjerenje temperature na ulazima u pravosudne institucije, obavezno nošenje zaštitne maske tokom boravka u zgradi pravosudne institucije i zaštitnih rukavica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.