SUĐENJE ZA ZLOČINE

Rade Gujić: Vriska žena i smijeh vojnika

To veče kad nisam poludio, neću nikada, kazao je Salihović

Kuća u kojoj je bio logor u Liplju. Maja Nikolić

A. O. / BIRN BIH

11.5.2023

Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o zatvaranju mještana u Liplju u maju 1992., kao i o premlaćivaju, mrtvima koje su vidjeli, te raščupanim i uplakanim ženama.

Izet Salihović je kazao da su njega, suprugu i dvoje djece oko 25. maja 1992. iz kuće odveli “Bijeli orlovi” i da je tada vidio Ljubišu i Dragišu Dragića, koji su bili iz Snagova. Svjedok je rekao da je sa oko 280 mještana zatvoren u Đuzinu kuću.

Padale u nesvijest i plakale

- Počeli su izvoditi žene i cure naveče… Kad se vrate, ili padaju u nesvijest ili plaču… Dođu nekad i raščupane i poderane - prisjetio se Salihović.

Vojnici su, kako je kazao, tražili od civila zlato i novac, kao i oružje. Ispričao je kako su njega jednom izveli i pitali ga za novac njegove strine Paše, čiji je suprug radio u Njemačkoj.

- Toliko su me izudarali da ja nisam mogao da ustanem - rekao je svjedok.

Dodao je da su mu tada prijetili da će mu silovati 11-godišnju kćerku, a u drugoj prilici su mu govorili da će mu zaklati kćerku, kao i sina, koji je imao devet godina.

- To veče kad nisam poludio, neću nikada - kazao je Salihović.

On je rekao da su neki mještani odvođeni, a da je neke kasnije vidio mrtve ili je čuo da su ubijeni.

Ispričao je da su se “naši” iz šume organizovali i oslobodili ih nakon devet dana, a dok su izlazili iz kuće, na njih su pucali srpski vojnici i tada su usmrćena četiri civila, a nekoliko ranjenih kasnije je podleglo. Prema njegovim riječima, od mještana zatvorenih u Liplju smrtno je stradalo njih ukupno 24.

On je svjedočio na suđenju Radetu Grujiću, koji je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete “Snagovo” TO-a Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Na pitanja Odbrane, Salihović je kazao da su žene vođene i u Ibrahimovu kuću i vraćane, a da je vidio kad su izvođene jer su bila otvorena vrata soba.

Bili naoružani

Braniocu Radivoju Lazareviću potvrdio je da je dio ljudi koji su ih oslobodili iz kuće bio naoružan lovačkim puškama, karabinima i sjekiricama, te da su pucali.

Sadeta Salihović ispričala je kako je sa dvije kćerke zatvorena u Đuzinu kuću u zaseoku Sultanovići. Navela je da su je odveli u njenu kuću, koja se nalazila pored Đuzine, u kojoj je bilo puno vojske. Rekla je da su joj dali da prišiva oznake na rukave, kao i da je pravila pogače.

Svjedokinja je izjavila kako su tražili pare i prijetili joj da će biti ubijena, te kako im je predala zlatnu burmu, dok su sa njene djece skinuli lančić i minđuše.

On je kazala da su u njenu kuću dovođene mlađe žene i odvođene u sobe.

- One izađu iz sobe raščupane, plaču… Čujem tamo da vrište, oni se smiju - rekla je Salihović.

Kćerka uspjela pobjeći

Potvrdila je da je među ženama bila i svjedokinja A-3, koju su najviše dovodili.

Svjedokinja je kazala da je njena kćerka, koja je imala 16 godina, uspjela da pobjegne iz zatočeništva, a da su nju nakon toga tukli i zlostavljali. Rekla je da su i drugi zatvoreni civili premlaćivani, a da su neki ubijeni.

Braniocu Lazareviću je kazala da oni koji su ih oslobodili nisu imali oružje, jer su ga prethodno predali, a da su došli sa kamenjem.

Suđenje se nastavlja 15. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.