ZVORNIK

Najstarija Zvorničanka Mulija Hambiralović: Ispostila ramazan i na Bajram napunila 96 godina

Na bajramskoj trpezi pored baklave bila je i rođendanska torta

Mulija: Ima 96 godina

S. Smajlović

22.4.2023

Nakon što je ispostila cijeli ramazan nana Mulija Hambiralović iz Zvornika, jučer je, prvi dan Ramazanskog bajrama, napunila 96. godinu. Kaže, da je postila 88 godina i da se nikada nije, kao ove godine poklopio Bajram i njen rođendan.

Kaže da posti od svoje osme godine kada su po želji roditelja muška djeca morala postiti od desete, a ženska dvije godine ranije. Mulija je najstarija povratnica i postač zvorničke općine i Podrinja, a možda i šire.

Sjeća se ramazana za vrijeme dva rata i onih u svim godišnjim dobima. Postila je dok je radila teške poslove u zvorničkim fabrikama „Šperploča“ i „Standard“ te posljednjeg rata u izbjeglištvu u Austriji.

– Dok sam radila, polusatnu pauzu u drugoj smjeni koristila sam za vrijeme iftara i nikome to nije smetalo. Postila sam u ljetnim mjesecima, kada su dani dugi i topli i sve se to uz Božiju pomoć i željom za ramazanom lako podnosilo – kazala je za "Avaz" Mulija Hambiralović.

Kaže kako bi se, da nema bolova u nogama, mogla u svojoj 96 godini pohvaliti zdravljem. Svaki dan bez naočala čita novine i uči Ku'ran, a Jasin još uvijek uči napamet. Dobro vidi i čuje. Sve poslove oko lične higijene sama obavlja. Živi sa sinom Amirom, u njegovoj obnovljenoj kući u zvorničkom naselju Vidakova Njiva.

Mulija ispostila ramazan. S. Smajlović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.