RAZGOVOR

Nihad Fejzić: U BiH pod hitno treba usaglasiti mjere

Loše je da percepcija javnosti bude da se mjere donose političkim putem, to nas može dovesti u opasnost

Nihad Fejzić. Arhiva

Piše: E. Halimić/Avaz.ba

1.5.2020

Postoje tri moguća scenarija kad je u pitanju pandemija koronavirusa, prvi je da će se virus lagano ugasiti, drugi je da će on ostati u ovoj fazi, odnosno da će se pojavljivati u očekivanim i kontroliranim slučajevima i postoji scenarij eskalacije, kazao je za „Avaz“ ugledni profesor na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić.

Dodao je da moramo biti spremni za sva tri scenarija te da se nada da nećemo doživjeti ovaj treći.


Tok epidemije

- Svaka epidemija ima svoj tok, a to se dešava zbog raznih stvari, jedna od njih je kolektivni imunitet. Kod nas se pojednostavljeno može reći da se virus malo umorio, ali bolje je reći da su na to utjecale sve mjere koje smo poduzeli. Da od početka nismo imali veoma rigorozne mjere, ne bismo uspjeli imati linearan broj oboljelih. Dakle, mjere su bile dobre, dale rezultat - istakao je Fejzić. 

To je, međutim, i prema njegovim riječima, dovelo do toga da javnost percipira da pandemija i nije tako strašna.


Razvoj nepovjerenja

Razvoj nepovjerenja

Govoreći o ublažavanju mjera, Fejzić kaže da se to radi kombinacijom iskustava koje već imamo i praćenjem onoga što se radi u okruženju.

- Svjetska zdravstvena organizacija pokušava globalno da djeluje, mi trebamo gledati regionalno, sad nam je vrlo bitna regionalna saradnja. Moramo da pratimo mjere susjednih država, a pod hitno je neophodno usaglasiti mjere u BiH. Loše je da percepcija javnosti bude da se mjere donose političkim putem, to je veoma loše i to nas može dovesti u opasnost. Ukoliko dođe do razvoja nepovjerenja, neće biti dobro nikome - pojasnio je Fejzić.

Ovo nije posljednji virus

Nihad Fejzić: Moramo znati da ovo nije posljednji virus. Arhiva

- Kao čovjeka koji se bavi ovom temom razočarava da smo mi imali dovoljno vremena nakon SARS-a i MERS-a da se radi na razvoju vakcine, ali se na tome nije radilo jer farmaceutski sektor nije imao komercijalnog interesa, a globalna politika nije podržala naučnu zajednicu da rade na tome. Sad nam se to vratilo na ovaj način. Moramo znati da ovo nije posljednji virus koji će u narednom periodu prijeći sa životinja na ljude - naglasio je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.