NAŠA TEMA

Limun, đumbir i dezinfekciona sredstva najviše poskupjeli

Nekoliko stotina trgovaca sankcionirano

Građani se svakodnevno žale na poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

2.5.2020

Kao i svaku nevolju, tako i pandemiju koronavirusa pojedinci su iskoristili da bi povećali cijene kako osnovnih životnih namirnica tako i drugih proizvoda.

Naime, građani svakodnevno šalju pritužbe udruženjima potrošača širom Bosne i Hercegovine žaleći se na sramotno povećanje cijena.

Polovina aprila

Ove informacije potvrdio nam je Marin Bago iz Udruženja potrošača Mostar, istakavši da svakodnevno šalju pritužbe inspekciji.

- Inspekcija je svakodnevno na terenu. Nekoliko stotina kazni je ispisano i trgovci su sankcionirani. Međutim, veći problem je taj što mi proizvodimo samo 20 posto hrane, jer mi većinu uvozimo. Građani se najviše žale na povećanje cijena limuna, đumbira, zaštitnih maski i rukavica te nekih lijekova - pojašnjava Bago.

Bago: Inspekcija na terenu. Avaz

On je kazao da su cijene dezinfekcionih sredstva znatno više, te da su poskupjeli uvozni proizvodi, ali da nije primjetan porast cijena domaćih proizvoda.

Međutim, iako su vlasti u BiH donijele mjere kojima su cijene osnovnih životnih namjernica te higijenskih i zaštitnih proizvoda zadržane na nivou prije krize, većina se toga nije pridržavala. To potvrđuje statistika, koja pokazuje da je do polovine aprila kažnjeno gotovo 200 privrednih subjekata u Federaciji BiH sa više od 300.000 maraka.


Poslovni običaj

Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH navode da su zaprimili osam žalbi koje se odnose na povećanje cijena uglavnom higijenskih i prehrambenih proizvoda.

- Zakon o zaštiti potrošača u BiH na jasan način regulira obavezu trgovca da obavlja trgovinsku djelatnost na pošten način, odnosno, na način koji nije u suprotnosti s dobrim poslovnim običajima. Također, navedeni zakon propisuje prekršajnu novčanu kaznu u iznosu od 2.500 do 5.500 konvertibilnih maraka za trgovca koji prodaje proizvod na način koji je u suprotnosti s navedenim - kazali su za medije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.