PROCEDURE Zamjenik ministra odbrane BiH

Mijo Krešić: Rusima je trebalo dozvoliti dolazak u Mostar

Ovo ne bi bilo prvi put da strana vojska ulazi u BiH zbog humanitarne pomoći

Srna

Mijo Krešić

Foto: Avaz


Zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Kršić smatra da je trebalo dozvoliti ulazak ruskim stručnjacima da dezinficiraju bolnicu u Mostaru te da ni Ministarstvo odbrane niti Predsjedništvo BiH nemaju nadležnost da se time bave, jer je riječ o humanitarnoj misiji.

- Ovdje se radi o klasičnoj međunarodnoj pomoći koju jedna država želi da pruži BiH. Mislim da je po istoj proceduri koja je napravljena prije nekoliko sedmica za Banju Luku, trebalo da se provede i ova sada - rekao je Krešić za Sputnjik.

Napomenuo je da ovo ne bi bilo prvi put da strana vojska ulazi u BiH zbog humanitarne pomoći, jer se to desilo i tokom poplava 2014. godine.

  • Ruska misija u Banjoj Luci

    Ruska misija u Banjoj Luci

    Foto: Agencije


Krešić smatra da su u ovom slučaju svjesno napravljene neke proceduralne greške i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje vodi Bisera Turković, trebalo da uputi ruski zahtjev preko Ministarstva za civilne poslove do Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje.

- To je jedina procedura. To tijelo je jedino nadležno za prihvatanje međunarodne pomoći. Ovdje je ministrica vanjskih poslova, jednostavno, poslala zahtjev na pogrešnu adresu i od pogrešnih institucija zatražila mišljenje, jer su i Predsjedništvo i Ministarstvo odbrane pogrešne adrese - naglasio je Krešić.

On još ne zna hoće li zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića doći do prave adrese, što bi omogućilo ruskim humanitarcima da uđu u FBiH, odnosno u Mostar, i da urade posao za koji su nadležni.

Saglasnost za ulazak ruskog tima u petak nije dao ministar odbrane Sifet Podžić, ali ni Predsjedništvo BiH.

Ruski humanitarni konvoj koji je 1. maja trebalo da, po zahtjevu Čovića, dođe u Mostar radi dezinfekcije Sveučilišnog kliničkog centra i ostalih ustanova zbog virusa, zaustavljen je na granici.

NA VRH

Podijeli članak na