BANJA LUKA

Stevandić: UKC RS nećemo pretvoriti u rijaliti šou

Protokoli su uspostavljeni mnogo prije nego u drugim bolnicima, kaže Stevandić

Stevandić: Nije bilo niti jedne incidentne situacije. Printscreen

Avaz.ba

3.5.2020

Zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je na današnjoj pres-konferenciji da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije bilo niti jedne incidentne situacije a da se predviđene mjere nisu provodile.

- Protokoli su uspostavljeni mnogo prije nego u drugim bolnicama. Nabavka opreme 13. marta, respiratora pa rendgena. A sada se o tome priča. Imamo 900 zaraženih u RS, preminulo je 43. Procentualno, najveći broj testiranja rađen je u Republici Srpskoj. Od toga 150 koji se liječe u UKC-u RS, u ostalim bolnicima je 47 - navodi Stevandić.

Kaže da nisu našli epidemiološku vezu da se neko od radnika nije odgovorno ponašao.

- Komunikacija s novinarima mora biti bolja. Recite kakav vam je dokument potreban i dobit ćete. Ništa ne krijemo i sve vijesti su transparentne i lako provjerljive - podvukao je Stevandić odgovarajući na pitanja novinara.

Ističe da niko nije pošteđen odgovornosti.

- Svi smo spremni da za svoj dio odgovaramo ako je prekršeno neko epidemiološko pravilo. I to nije sporno, ali jeste da unaprijed proglašavamo ljude krivcima, a to nema smisla. Od heroja pokušavate da ljude stavite na stub srama i to nije uredu. UKC RS nećemo pretvoriti u rijaliti šou. Iznose se stvari koje su neprirodne i to ne možemo dozvoliti - rekao je zamjenik generalnog direktora UKC-a Republike Srpske Nenad Stevandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.